Szédítő, selymes fényű szépség

Hazatért hát a világ alighanem legértékesebb Zsolnay-magángyűjteménye, a Gyugyi-kollekció: a 600 kerámiacsoda állandó kiállítást kapott Pécsen, a felújított Sikorski-házban.

Az elektromérnök végzettségű Gyugyi László 1956-ban hagyta el Magyarországot, és Amerikában letelepedve 78 szabadalmával érdemelt ki számos elismerést. A mérnök nosztalgiából előbb magyar népművészeti tárgyakat, később Zsolnay kerámiákat kezdett gyűjteni a tengerentúlon. Gyugyi a világvárosok híres antikvitáspiacait és -boltjait, valamint a nagy aukciósházak licitjeit járva gyarapította készletét, emellett a kiszemelt tárgyakért makacsul ostromolta a gyűjtőket. Az 1878 és 1910 közötti évek – vagyis a Zsolnay legdicsőbb korszakának –legbámulatosabb tárgyaira „hajtott”. A mérnök sosem dicsekedett azzal, hogy egy-egy művet milyen áron szerzett meg, ám, mint az a rokonság elejtett szavaiból kiderült, Gyugyi mai áron forintmilliókat fizetett a kiszemelt tárgyakért, és ezzel gyakran kivéreztette a családi kasszát.

Pécs vezetői már az ezredforduló táján fontolgatták, hogy a városba „csalják” a kollekciót. Az idősödő Gyugyi hajlott az ötletre, a mérnök úgy vélte, hogy örököseinél szétaprózódik ez a kulturális vagyon (akár a szó szoros értelmében is, mivel a fia földrengésveszélyes zónában él). Eleinte Matyi Dezső, a pécsi könyvmogul akarta megvásárolni a gyűjteményt 2,6 millió euróért, ám a vállalkozó a válság hatására visszalépett. Ezt követően Páva Zsolt, Pécs polgármestere tárgyalt a mérnökkel, és megállapodott vele, hogy a város 1,3 millióért – a pénzt részben adakozásból előteremtve – megveszi a páratlan dísztárgyegyüttest. Gyugyi László azért adta oda Pécsnek a piaci ár feléért (vagy tán negyedéért) imádott kincseit, mert úgy érezte, a Zsolnay-gyűjtemény Zsolnay városában lesz a legmegbecsültebb. Hisz Magyarországon Pécsett emeltek először köztéri szobrot egy mesterembernek, amikor 1907-ben közadakozásból emlékművet állítottak a gyáralapító Zsolnay Vilmosnak.

Gyugyi kollekciójából a Zsolnayhagyaték avatott ismerője, a 82 éves Hárs Éva intenciói alapján rendezték meg a héten megnyitott kiállítást. Hárs időrendi sorrendben haladva tette vitrinbe a tárgyakat, s minden teremben a legkvalitásosabb kerámiát „ültette a trónra”. A tárlatot végigjárva jól követhető, hogy a pécsi gyár tervezőegyéniségei miképp keresték és alakították ki a Zsolnay formanyelvét. A kiállítás két stílus, a historizmus és a szeceszszió legkáprázatosabb Zsolnay kerámiáit mutatja be. E dísztárgyak luxusigényeket elégítettek ki, s belőlük gyakran egy vagy csak néhány példány készült. A historizáló darabok között találunk olyan csutorákat, amelyek megfestéséhez hónapok kellettek, s olyan arany-, ezüst- és imitált drágakő-ékesítéssel készült, tigermintás korsókat, amelyek pompájától, technikai bravúrjaitól eláll a nézők lélegzete.

Mindamellett a Zsolnay szó hallatán a többség valamilyen szecessziós tárgyat képzel maga elé. Gyugyi László is hirdeti, hogy a XIX. század végén született Zsolnay műalkotássztárok a világ legremekebb szecessziós alkotásai. Ezt a kiállítás maradéktalanul bizonyítja: elképesztő gazdagon csigázik, örvénylik, burjánzik a vázákat, kancsókat, kelyheket, tányérokat körbeölelő zsolnays dizájn, amelyet a színek selymesen fénylő – eozinos – kavalkádja varázsol egyedivé. Krizantémok, tulipánok, vadvirágok, bogáncsok, mákvirágok, kígyók, madarak, halak, rákok és végletekig feszített geometriai formajátékok kápráztatják el a tárlat nézőit.

Pécsett persze már eddig is létezett Zsolnay Múzeum, amelyet a gyáralapító lányai alapoztak meg. Kérdés, hogy ez az évente 100 ezer látogatót fogadó belvárosi tárlat miképp hangolódik össze, netán verseng-e majd a Gyugyi-gyűjtemény kiállításával, amely okkal kapta azt a címet, hogy: a Zsolnay aranykora.

Zsolnay-negyed: havonta ünnep

A kiállítás egyelőre csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, de decembertől már a hét hat napján látogatható lesz. Ennek oka, hogy a Sikorski-ház környéke építési terület. A megújult ház ugyanis a Zsolnay kulturális negyed első átadott létesítménye. A negyed a Zsolnay Porcelánmanufaktúra – a gyár által már nem használt –3 hektárján épül meg. A beruházás 10,9 milliárd forintba kerül, az unió a költségek 85 százalékét állja.

Amikor Pécs 2005-ben pályázott az Európa Kulturális Fővárosa 2010 (EKF) címre, akkor még az volt a terv, hogy a negyed idén elkészül. Az EKF-projektek csúszása miatt a negyed teljes átadása jövő év közepén várható. Addig szinte havonta avatnak fel itt egy új létesítményt. Október elején nyitja meg kapuját a Zsolnay-mauzóleum, amely az 1900-ban elhunyt Zsolnay Vilmos és családja nyughelye, s amelyet az utódok a város középkori kivégződombján emeltek. A kör alakú épület arányait számmisztikai dogmák, díszítését szabadkőműves-jelképek teszik titokzatossá, a síremlék attraktivitását az odavezető út szélén őrködő 42 pirogránit oroszlán fokozza.

Novemberben költözhet a negyedbe a Bóbita Bábszínház. A teátrum komplex gyermekszórakoztató intézményként folytatja életét az új helyen. Decemberben megnyílik a negyedben az ezer négyzetméteres Pécsi Galéria, és annak szomszédságában átadnak egy, a Csodák Palotájára hajazó kiállítóhelyet. Téltől féltucat étterem, kávézó és borozó gondoskodik a negyed vendégeinek jóltartásáról – a magántőkéből megvalósuló mulatókkal szemben alapkövetelmény, hogy megjelenésükben és vendégfogadási gesztusaikban harmonizáljanak a Zsolnay-örökség szellemiségével és esztétikai színvonalával.

Gyugyi László évtizedeken át gyűjtötte az eozinmázas kerámiacsodákat, amelyek mostantól Zsolnay városában láthatók
Gyugyi László évtizedeken át gyűjtötte az eozinmázas kerámiacsodákat, amelyek mostantól Zsolnay városában láthatók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.