71 milliárd pixelnyi Budapest

Faltól falig főváros– ezt ígéri a 360 World csapata által készített Budapest-panorámafotó, amelyet tegnap délelőtt mutattak be a készítők és a szponzorok a sajtó képviselőinek a Budapesti Történeti Múzeumban.

Egészen pontosan 71,3 milliárd képpontról van szó, így a grafi kusok, fotósok, építészek és számítástechnikai szakemberek által a Sony fényképezőgépeivel készített panorámakép bízvást a világ legnagyobb ilyen fotójának tekinthető. Mihályfi Zsolt, a projekt ötletgazdája elmondta, a János-hegyi kilátóról készült Budapest-kép a legtöbb összeillesztett pixelből álló, s a legnagyobb 360°-os panorámafotó, így rögtön két világrekordot is sikerült beállítani. A Guinness-hitelesítés ugyan még hátravan, de aligha van okunk kételkedni a végeredményben. A www.70-billion-pixels-budapest.com weboldalon máris kedvünkre zoomolhatjuk a fővárost.

A fotózás előtti, majdnem egy hónapos esős idő nem kedvezett a munkának, tesztfotózásra volt csak lehetőség, a készítők ködben, napsütésben várták a megfelelőbb körülményeket, hogy élesben is elindulhasson a munka. Mihályfi szerint a legjobb kondíció egy hidegfrontot követő anticiklon után áll fenn, amikor felhőnek az égen még csak nyomát sem látni, s a páratartalom is tökéletes. Ez viszont csak hatszorhétszer fordul elő egy évben. Ráadásul a napszak sem mindegy: leginkább a reggeli órák adnak alkalmat a kiváló minőségű panorámafotók készítésére, ilyenkor kevés a pára, meszszire el lehet látni.

A mintegy háromórás fotózás során körülbelül 6000 darab 24 megapixeles képet készítettek, ez körülbelül egy terabájtnyi helyet foglal el. De tévedés volna azt gondolni, hogy három óra alatt elkészíthető Budapest teljes, 360 fokos panorámalátképe. Szabó Péter, a 360 World csapat tagja felidézte: az utómunkálatok két hónapot vettek igénybe. Hát, ugye, először is össze kellett illeszteni ezt a roppant menynyiségű fotót, amihez – a Microsoft Magyarország jóvoltából – egy csúcsteljesítményű számítógépre és csúcsszoftverre volt szükség. Az utókezeléshez, retusáláshoz más képkezelő programot is használniuk kellett, a kézenfekvőnek tűnő Photoshop azonban ekkora formátumot nem tudott kezelni. Az óriásképet ezért három darabra szabdalták, így már lehetett vele dolgozni. Érdekes adat, hogy egyegy ilyen „részkép” megnyitása a számítógépen egy óráig tartott, a folyamatmentések pedig darabonként három-három órát vettek igénybe. A három, már retusált, utómunkázott kép egyesítéséhez több mint két napra, 55 órára volt szükség. Ha pedig a fotózás alatt készült összes képet ki szeretnénk nyomtatni, egy 156 méter hosszú, 31 méter magas gigaposzternek kellene kipréselődnie a nyilván nem létező óriásnyomtatóból. Mint megtudtuk: ezzel a poszterrel két darab 10 emeletes panelházat csomagolhatnánk be.

Ekkora poszter persze nem létezik. Az Epson mint a projekt támogatója azonban rendelkezésre bocsátotta egyik, a Micro Piezo technológiát használó gépét, így kétórás nyomtatás során elkészült a panorámakép „befogadható méretű”, de azért így is hatalmas posztere, amely szeptember 10–12. között lesz megtekinthető a János-hegyi kilátó centenáriuma ürügyén a XII. kerületi önkormányzat által szervezett fesztivál keretében. Ott, ahol a panorámakép készült, vagyis az Erzsébet-toronynál.

Csak a nyomtatás két óráig tartott
Csak a nyomtatás két óráig tartott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.