Zárolt összegek: éhkopp a kultúrában

A Nemzeti Kulturális Alap kétmilliárdjának és a Magyar Mozgókép Közalapítvány másfél milliárdjának zárolása után a napokban körvonalazódik, mekkora áldozatot kell vállalniuk a költségvetés egyensúlyáért az egyes kulturális intézményeknek. Az éves állami támogatáshoz mérten a legtöbb helyen nem rúg jelentős összegre a zárolás, mégis, az utóbbi évek elvonásai után komoly bajokhoz vezethet.

A kultúra mellett az oktatást, az egészségügyet és a szociális szférát is magába ölelő megatárcát, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot sajtóhírek szerint 12 milliárd forinttal sújtja a költségvetési zárolás. Az első intézkedések alapján úgy tűnik, büdzsébeli részesedésénél jóval nagyobb arányban vállal részt ebből a magyar kultúra. Mint az elmúlt hetekben kiderült, a Nemzeti Kulturális Alap pénzéből kétmilliárd, a Magyar Mozgókép Közalapítvány állami támogatásából másfél milliárd forintot zároltak. A késve elbírált pályázatok és a megvonások miatt máris csődöt jelentett több alternatív és független műhely. Hogy a kulturális intézményrendszer további szereplőit mennyiben érinti az elvonás, arról az elmúlt hetekben többször is kérdeztük a szaktárcát, de nem sikerült információt kapnunk. Most az intézményi vezetőknél érdeklődtünk.

Az Operaház vezetői már az elvonás „második körétől” tartanak
Az Operaház vezetői már az elvonás „második körétől” tartanak

Az alapítványi formában működő Politikatörténeti Intézetet igen érzékenyen érinti a tervezett megvonás: tőlük hetvenmillió forintot, az éves költségvetésük huszonhét százalékát vennék el. – Ez egy brutális összeg, és komoly mértékben befolyásolja az intézet működőképességét – mondta Földes György főigazgató, aki szerint nyilvánvaló: a költségtakarékosság és a program megnyirbálása már nem elég, létszámcsökkenés nélkül aligha lehet kigazdálkodni a hiányt.

Földes hozzátette: most bánja igazán, hogy nem sikerült tető alá hozni azt a két évvel ezelőtt körvonalazódott megállapodást, miszerint a jelenkort kutató műhelyekkel – velük, az ’56-os Intézettel és a Terror Házával – középtávú, hároméves megállapodást kötött volna a kormány. A finanszírozás eme formája megóvta volna az intézményeket a napi politika hatásaitól.

Az ’56-os Intézettől ezúttal 30 millió forintot vesznek zár alá, tudtuk meg Rainer M. Jánostól: hasonló zárolásra volt már korábban is példa, tavaly év elején például egy kisebb öszszeget blokkoltak, idén azonban ezt hozzáférhetővé tették. A 30 milliós tétel azonban a költségvetési támogatásuk húsz százaléka, aminek hiánya következtében késleltetik a könyvkiadást, sőt esetleg munkatársaktól is meg kell válni, bár céljuk az, hogy a kutatóműhely együtt maradjon és a kutatómunka folytatódjon – mondta az intézményvezető.

Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója még tárgyalásokat folytat a kormánnyal: az emlékközpont éves támogatása kétszázmillió forint, csakhogy az év első felére járó működési költséget fedező támogatást már elköltötték, így bármiféle zárolást a maradék százmillióból kellene kigazdálkodni. Kiszámolták, hogy ha egy hónapra bezárnának, akkor jó esetben kétmillió forintot takaríthatnának meg, ám így a jegybevétel is kiesne.

Lapunk úgy értesült, a zárolások előkészítésekor a tárca különbséget tett a közalapítványi és a nagy, központi költségvetéssel működő intézmények között. Az előbbiektől nagyobb, az utóbbiaktól kisebb mértékben tervezte elvonni a támogatást, vélhetően abból kiindulva, hogy egy alapítvány több bevételi forrással rendelkezik, így könynyebben tudja tompítani a zárolás hatásait. Éppen ezért szerettük volna azt is megtudni, milyen összegű zárolásról kapott értesítést a Terror Háza Múzeum, de mint elmondták, az összegről még folyik az egyeztetés. Ennek lezárultáig nem kívántak nyilatkozni.

Valamivel reménykeltőbb a helyzet, ami a költségvetésbe tagoltan működő nagy kulturális intézményeket illeti. Az Operaház évi 5 milliárd körüli költségvetésében például nem kifejezetten nagy tétel az a bizonyos 5,5 millió forint, amelyet első körben néhány hete zároltak, de lesz egy „második kör” is, amelynek a mértékét még nem tudják, nyilatkozta lapunknak Szabó Attila, az intézmény gazdasági igazgatója. A nagyobb probléma az Opera számára inkább az, hogy a minisztérium által három éve megígért évi 5,3 milliárd forintos támogatásból tavaly már csak 5 milliárdot, idén pedig csak 4,7 milliárdot kaptak meg. Tovább csökkentheti bevételeiket és lehetőségeiket az NKA-nál zárolt 2 milliárd forint, hisz ott is több produkcióval pályáztak.

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak sem jelent nagy érvágást a tervezett hárommillió forintos megvonás, bár ahogy Csorba Csilla, a PIM főigazgatója nyilatkozta, már ereje legvégén jár a múzeum. Ezért nem is a mostani zárolás, hanem az elmúlt másfél év elvonásai, ezek együttes hatása tehető felelőssé. Ők a béren felüli költségeken igyekeznek majd spórolni, ennek egyik formája, hogy augusztusban csak délután, kettőtől hétig tart majd nyitva a múzeum.

Nehéz helyzetben van ugyan a Magyar Nemzeti Múzeum is, de ez egyelőre nem érinti a mindennapos működést, mondta Csorba László főigazgató. Bár érzékeny és kellemetlen a megvonás (konkrét összeget nem árult el), de még kezelhető. A múzeum nehéz helyzete sokkal inkább abból a tényből fakad, hogy az utóbbi években költségvetésének több mint negyedét elvesztette.

A Természettudományi Múzeumtól 7 millió forintot vonnak zár alá –tudtuk meg Matskási István főigazgatótól –, tulajdonképpen a 723 millió forintos éves támogatás egy százalékát. A múzeum költségvetésének pozitív oldala ebből a 723 milliós támogatásból és 321 millió forint saját bevételből áll össze az idén, amiből a bérköltségek eleve több mint 600 millió forintot elvisznek, a többi pedig majdnem elmegy az épület fenntartására. Az energiaköltségeken próbálnak spórolni, ezért a múzeum augusztus 1-jétől 20-ig bezár.

A Magyar Nemzeti Galéria 655 millió forintos állami támogatásából körülbelül egy százalékot, 7 millió forintot tartanak vissza, igaz, hasonlóra az előző években is volt már példa. Akkor azonban később viszszakapták a pénzt. Nagyságrendileg hasonló összeget, 14,9 millió forintot zárolnak az egymillárdos költségvetéssel dolgozó Szépművészeti Múzeumnál – tudtuk meg a múzeum sajtóreferensétől, Lévay Zoltántól. Emiatt azonban nem lesz rövidített nyitva tartás vagy egyéb korlátozás, s remélhetőleg nem kerül veszélybe a még idén várható három nagy kiállítás sem, a múzeum ugyanis bízik a szponzoraiban.

Brutálisan nagy összegű zárolásról, százmilliós nagyságrendű elvonásról érkezett ugyanakkor hír a Budapesti Fesztiválzenekar esetében. Az együttes gazdasági vezetője azonban nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.