Robin Hood jól fizető lába nyoma

Ezer év, megszámlálhatatlanul sok, különböző arc – a legtömörebben így foglalhatnánk össze a Robin Hood személye körül kialakult legendafüzért. Biztosra persze csakis Angliában, Nottingham és Sherwood környékén mehetünk.

A világ legnépszerűbb számkivetettje, Robin Hood itt húzónév. Bárkit kérdezzünk is meg, állítja majd, hogy létező személyről van szó, még szerencse, hogy a mendemondák szerint tényleg gyakran megfordult Nottingham városában. A kiléte körüli zűrzavart meg éppen az okozza, hogy állítólag több Robin Hood is létezett a környéken. Közös tulajdonságuk, hogy egyes helyszíneken mindnyájan megfordultak.

Az egyik ilyen a Nottingham városa alatt található barlangrendszer, mely igen változatos funkciókat töltött be a történelem folyamán a kocsmától a bőrgyáron át a második világháborús óvóhelyig. Leggyakrabban mindenesetre szegénynegyedként szolgált, és itt volt Robin Hood gyakori búvó- és találkozóhelye is. Ha veszély közelgett, elég volt egy kisebb követ legurítani a „csatornákon”, és máris mindenki szétszéledt. Ami igazán különleges ebben a jelenleg múzeumként funkcionáló föld alatti rendszerben, az az, hogy manapság egy bevásárlóközponton keresztül vezet hozzá az út: a Broadmarsh nevű intézmény építésekor tárták ugyanis fel az évtizedek óta elfeledett barlangrendszert, és a visszatemetés helyett inkább látogathatóvá tették. Nem is mellékesen: elég kevés pláza dicsekedhet egy valódi múzeummal a gyomrában.

A mozifilm gerjesztette érdeklődés szinte vibrálóvá teszi a várost. A nottinghami kastély is igyekszik kihasználni a hirtelen jött, ám annál nagyobb érdeklődést: itt látható a mű díszlettervezője, Sonja Klaus exkluzív kiállítása a forgatáson használt kellékekből és jelmezekből. Így aztán biztosak lehetünk, hogy legalább ez a film nem CGI, azaz komputeranimált trükkfelvétel eredménye. Ha valaki ennél élőbb élményre vágyik, az bevárhatja a kastélyban cirkáló, Nottingham hercegének öltözött, rendkívül gonoszul tekingető kopasz fazont, az elszántabbak még kérdezgethetik is. Például arról: mit szól ahhoz, hogy most egy ausztrál színész – Russel Crowe – alakítja az angol mitologikus figurát. „Ő is csak egy fegyenc” – kaptuk meg a zord hangvételű választ.

Persze maga Robin Hood is elérhető, hárman is szerveznek a nevében városi kulturális kalandtúrát – tudjuk meg a magát legjobbnak tartó Ade Andrewstól, aki helyi színész, civilben pedig sherwoodi erdész. Karakteréhez hasonlóan ő is sokszor megfordul a szigetország első pubjában, a Ye Olde Trip To Jerusalemben, mely az ott poharazó és pihenő keresztes lovagokról kapta a nevét, és a már említett barlangrendszerbe vájták bele a termeit. Mint megtudjuk, nem is mellékesen ő a sherwoodi erdő hivatalos Robin Hoodarca, még egy vadonatúj ismeretterjesztő filmet is forgattak vele, szórakoztatóan ábrázolandó a természetvédelmi terület élővilágát. Nem tudom kihagyni, hogy lokális Robinunktól is rákérdezzek a Russel Crowe-féle ausztrál vonalra. Az ő válasza már sokkal toleránsabb, mint a hercegé: véleménye szerint Ridley Scott és Russel Crowe nyerő páros – utal a Gladiátor című, közös filmeposzukra –, ő inkább Kevin Costner 1991-es alakítását tartja sürgősen elfelejtendőnek. A vérbeli Robin Hood-követő nem hagyhatja ki magát a sherwoodi erdőt sem, különösen, hogy itt is rendeztek tárlatot a filmben használt szekerekből és harci gépezetekből, és a kastélytól eltérően ez teljesen ingyenes. Mint megtudom, Ridley Scott stábja nem járt itt, ha szerették volna, sem forgathattak volna ezen az autentikus helyszínen, mivel az egész erdő természetvédelmi terület. Különösen azt az óriástölgyet kímélik, mely több mint ezeréves.

A dicsőséges helyszínek mellett meglátogathatjuk a nottinghami Törvény Háza Múzeumot (Galleries of Justice Museum) is, mely két dologról híres. Egyrészt a bent elítélteket a ház előtti lépcsőkön helyi látványosság keretében rögtön felakasztották, valamint, hogy az egyik föld alatti mély cellában állítólag maga Robin Hood is raboskodott. Ha rászánjuk magunkat, érdemes végigmenni a kosztümös túravezetésen, mely tulajdonképpen egy roppant hatásos múzeumi reality show. Először túlesünk egy koncepciós peren, majd a föld alatti börtönben ijesztgetnek minket korbáccsal, láncokkal és esetleges deportálással, de végül – mielőtt felakasztanának az udvaron – módunkban áll távozni.

Nottinghamben minden az ő köpönyegéből bújt ki
Nottinghamben minden az ő köpönyegéből bújt ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.