Liverpooli tanácsok Pécsnek

Sokszínű programmal köszöntötte régi és reménybeli új közönségét a Covent Gardenbe tíz évvel ezelőtt beköltözött Hungarian Cultural Centre (HCC). A háromnapos eseménysorozat mottója Lásd, halld, ízleld meg Magyarországot! volt, és ennek megfelelően intim kiállítások, változatos koncertek, illetve bor- és ételbemutató csábította az érdeklődőket. A nosztalgiázás jegyében érkezett meg a népszerű, nemrégiben felújított Londoni Közlekedési Múzeum elé az "ikonikusnak" nevezett Ikarus 66-os modell, mely mellé magában a múzeumban még egy letűnt világ anakronisztikus plakátjait is kiállították. Akinek még ez sem volt elég, az a múzeum Kocka Színházában a hatvanas-hetvenes évek Budapestjét felidéző retrofilmeket is láthatott.

A zenei választékban veterán és ifjú művészek egyaránt szerepeltek: Vukán György zongorista és Barabás Lőrinc trombitás mellett Magyar Enikő brácsás és Vásáry Tamás is fellépett.

A Takács Ildikó és stábja által szervezett műsorfolyam talán legérdekesebb eleme volt az a kerekasztal-beszélgetés, mely Glasgow (1990) és Liverpool (2008) tapasztalatai alapján Pécs reményeiről, kilátásairól szólt 2010 egyik európai kulturális fővárosaként. Glasgow-t Stuart Gulliver profeszszor, a jeles városfejlesztő, Liverpoolt Sir Bob Scott, a rendező Kulturális Társaság nemzetközi igazgatója, Pécset Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, egyben a Pécs 2010 EKF-program kormányzati koordinátora képviselte. A tapasztalatokról szólva Gulliver professzor fontosnak tartotta elmondani, hogy az évet akkor lehet igazán kihasználni, a nemzetközi ismertséget és megítélést javítani, ha a város hosszabb távon gondolkozik és alakítja át kulturális bázisát. A skót nagyváros nagy nyeresége a "társadalmi enyv": azaz maguk az önbizalmukban megerősödött emberek kerültek közelebb egymáshoz.

Csák Ferenc - akit egyébként Sir Bob "valóságos hősként" emlegetett - fotókkal illusztrált helyzetképet adott az előkészületekről, nagyra értékelve a lehetőséget, hogy a dél-magyarországi város 150 millió euróból teheti magát közszemlére és hozhat létre maradandó létesítményeket. Sir Bob Scott prezentációja emlékeztetett arra, mennyivel könnyebb dolga volt Liverpoolnak, mint Pécsnek és az utána következő, hasonló méretű kelet-közép-európai városoknak, Maribornak és Kassának. Az északnyugat-angliai nagyvárost egykori gazdag kikötőként, a futball fellegváraként, vagy a Beatles és más pop- és rockegyüttesek szülővárosaként is ismerte a nagyvilág, még ha a XXI. századra súlyos gazdasági problémákkal szembesült is.

A liverpooli pályázatot előkészítő és korábban a Nemzetközösségi Játékokat Manchesternek megnyerő kultúraszervező orákulum a Népszabadságnak nyilatkozva megvigasztalta a magyarországi közvéleményt, hogy Liverpool legalább annyi válságon, a gazdasági és kreatív vezetők elvesztésén esett át 2003 és 2008 között, mint Pécs. Az év mégis kirobbanó sikernek bizonyult, és Liverpool ma kedvezőbb pozícióban van, mint 2008 előtt volt. Noha az EKF hatásait még tanulmányozzák, 15 millió látogatót biztosan elkönyveltek és 800 millió fontos gazdasági haszonnal is járt a rendezvény. Sir Bob úgy fogalmazott, hogy az év "rakéta-hajtóanyagként" üzemelt, egy szinttel magasabbra, a városok Premier Ligájába emelve Liverpoolt.

Fontos üzenet Pécs számára, hogy pontosan körül kell határolni a célkitűzéseket, és az egész város közösségének kell akarnia kihozni valamit a felkínált esélyből. Mindenkinek kell nyújtani valamit, nem kell restellni a populáris kultúrát, eseményeket. Segít, ha minden hónapnak van egy kiemelkedő programja. Sir Bob mára "rablóból pandúrrá" vedlett, így az Európai Unió képviseletében hivatalosan is ellenőrzi, tehát ismeri a pécsi előkészületeket. Mint mondta, egyáltalán nem bánja, ha nem minden létesítmény készül el határidőre: ennek visszatekintve semmilyen jelentősége nem lesz. A brit szakember nagy fantáziát lát a "határok nélküli" város koncepciójában, a közlekedési infrastruktúra bővítésében, hogy Pécs és a környékbeli kisvárosok, horvát helyszínek együtt "adhassák el" magukat.

Sir Bob Scott: rablóból pandúr
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.