Servus, szia, szerva és rezervátum

Kinek jutna eszébe, hogy a taxik viteldíjat mutató számlálószerkezetének, a taxaméternek a neve az 'érint' jelentésű latin tangere igéből, a biciklié a 'kör' jelentésű görög küklosz főnévből származik. A jeles szótárszerző könyvéből kereken háromezer nálunk, és jobbára nemzetközileg is használt "idegen" szóról derül ki, hogy százhuszonöt latin és görög alapszó valamelyikének közvetlen vagy közvetett utóda, módosulata.

Tótfalusi az előszóban kifejti, hogy munkájával szenvedélyt kíván ébreszteni az etimológia, a szószármaztatás iránt, s ekképpen a kötetet a latinból "tisztes tudást" birtoklóknak szánja. Ám ennél többet ad: a latinban, ógörögben járatlanoknak is tengernyi érdekességet, meglepetést, elgondolkodtatni valót kínál, esetenként pedig rendezi ismereteinket.

Mert ha az 'élet' jelentésű görög biosz ebben a formájában nem is nagyon használatos (bár a diáknyelvben előfordul a "bioszóránk volt", "bioszból feleltem" stb. szerkezetekben), a biológia, a biológus, a biokémia, a bioszféra, a bioritmus és hasonló szavakban könnyű felismerni. Közvetve pedig az aerobik is a bioszban gyökerezik. A szerző gondosan, érthetően elmondja mindezen változatok megszületésének a históriáját és mai használatuk sajátosságait.

Az 'alak' jelentésű latin forma szemléletesen megrajzolt családfáján (ez az ábra szerepel a könyvfedélen is) közvetlenül és különféle előtagokkal nem kevesebb, mint negyvenegy szót találunk. Közülük csak néhány: formula, formalista, formátum, nonkonformizmus, deformál, információ, informatikus, református, uniformis, transzformátor.

Nem kevésbé érdekes a latin servus ('szolga, rabszolga') két évezredes karrierje. Belőle származik nemcsak a szervusz vagy a szia, hanem a szerva, a desszert, a rezervátum, az obszervatórium, a konzerv és a konzervatórium is.

Tótfalusi István: Klasszikus szócsaládfák Tinta Könyvkiadó, 236 oldal, 2990 forint

A kötet fontos értéke a szójegyzék: pontosan eligazít, hol kereshetjük s találhatjuk meg az antant, a dettó, a kritérium, a paralízis, a statika vagy a zsenialitás meg a többi háromezer klasszikus idegen szavunk görög vagy latin ősváltozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.