Éljen vikingül!

A svédországi Foteviken mellett áll egy földből összerótt öreg védelmi töltés. Harcászati szerepe ugyan már nincs, mégsem hordják el, nem bontják le, mert ami mögötte megbújik, az egyedülálló a világon: egy 25 rekonstruált házból álló kisebb viking város az 1100-as évekből. Skandináviában ez az első kísérlet egy autentikus viking település újrateremtésére.

A rezervátum a Höllviken és Foteviken között húzódó keskeny földszoroson terül el. Ez a tenger által fűzőbe szorított keskeny kis földnyelv a középkori dán királyok kedvenc tartózkodási helye volt. A vikingrezervátumot a Fotviken Múzeum szigorúan tudományos ismeretek alapján működteti, és igyekszik a lehető legkorhűbb környezetet megteremteni. A látogató minden házba bemehet, találkozhat, beszélgethet "korabeli", élő emberekkel, segíthet nekik foglalatosságaikban. Néha több, néha kevesebb "viking" tartózkodik a városban. A kikötőben horgonyoz az Erik Emune viking hadihajó és Mischa csónakja, de néha itt vendégeskedik a fotvikeni viking kikötőben az a kogg is (a Hansa akkoriban hatalmasnak számító kereskedelmi vitorlása), amelynek Malmö az anyakikötője.

Aki akar, maga is vikinggé válhat. A vikingmozgalom egy nagy nemzetközi kulturális jelenség, rengeteg közreműködővel. Számuk egyre nő, a mai három-négyezer "vikinget" a történelmi érdeklődés és a jóbarátság köti össze. Akadnak anyák, akik itt szülik meg gyermeküket, és báránybőrrel bélelt bölcsőben nevelgetik őket, miközben a viking piacon szerzik be, amire szükségük van a háztartásban. A férfiak profi módon bánnak a szekercével, és mindent tudnak, amire ezer évvel ezelőtt egy életet lehetett alapozni.

A fotevikeni vikingrezervátum 2001. június 28-án kikiáltotta az önálló viking városállamot, saját írott törvénykönyve van, melynek legfőbb alapeszméje a diszkrimináció elvetése, a barátság tisztelete és a nyitottság. A törvénykönyv szabályozza a "város" napi életét is: a regulákat a beköltözőknek és a látogatóknak is be kell tartaniuk. Aki pedig csak egy-két napot szán rá, hogy megismerkedjen Skandinávia középkorával, az faházat bérelhet a rezervátumtól alig húsz méterre lévő kempingben.

viking
viking
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.