Magyarul peng a svéd pénz

Ha valaki betéved a malmői történeti múzeumba, alaposan megnézi a régi érmeket és elolvassa a tájékoztatókat, érdekes dolgot fedezhet fel: az első svéd pénzérmék magyar importból származtak, nevezetesen Körmöcbányán gyártották őket. Maga a "pénz" szó svédül pedig "peng". Ugye, nem kell a hallható magyar kapcsolatot (pengő) másként is bizonyítani?

Különben a magyarok kalandozásai is nagyon hasonlítottak - céljaikban és kivitelezésükben is - a vikingek kalandozásaihoz. A svéd történelemkönyvek ezt a korabeli hasonlóságot meg is említik. Nem beszélve a két történelem fél évezreddel későbbi kapcsolódásairól: "Az 1200 katonából álló svéd lovasezred a végső roham előtt pár nappal érkezik meg Buda alá. Soraikban ott halad Nils Bielke svéd közkatona is, aki már 1684-ben is itt harcolt, és később majd megírja mindkét ostrom történetét.

Svéd pénz

De most még roppant nehéz feladat előtt áll társaival együtt; amint a falakhoz érnek, kő bomba- és golyózápor fogadja őket..." - írja Buda 1686-os visszavételéről Varga J. János. Ez a katonai tett különben sem is volt svéd részről kockázatmentes, mivel a szultánt még ebben az időben is állítólag hatalmas termetű svédekből álló testőrség védte.

S ha tovább tekintünk a történelemben, láthatjuk, hogy a svéd ötszázkoronás bankjegyen is egy magyar származású svéd mérnök a "svéd mechanika atyja", Christopher Polhem képe látható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.