Marlene Dietrich Zuglóban

Mindenekelőtt szomorú kötelességemnek kell eleget tennem: szerda este, életének 4849-4850. epizódjában Magdi anyus legurult a lépcsőn, majd kis idő múlva: elhalálozott. Egy papírgalacsin okozta vesztét. Meglátva az összegyűrt anyagot, feléledt benne a takarítónői lelkiismeret, visszafordult a lépcsőről, mondván: "a csudába!", felszedi gyorsan. Nem jött össze.

A neten néztem meg az esést, minden bizonnyal a hét médiaeseményét. Mintegy másfél napos késéssel értesültem a halálesetről, mostanában ugyanis kizárólag pókert és Comedy Centralt vagyok hajlandó nézni, mert egy rossz hívásmegadás vagy egy félhülye amerikai sitcom is jobban leköt, mint a hőségtől remegő magyar médiatáj. Ha rátenyerelek-fekszem-ülök a távirányítóra, azért olykor véletlenül csatornát váltok, egy kis Pörzse Sándor, lazításképp, csakhogy pár másodperc múlva hiányozni kezd a nevetőgép. Így telik a nyár.

A múltkor is útban lett a távirányító, jött az Echo megint, a bírósági történetek Liebmann Katalinnal, és akkor lejegyezném az első percek kulcsgondolatait, hívószavait. "Közéleti sodró események" (az esemény, amint éppen sodor), Ben Quick a Hosszú, forró nyárból, Schiller, Ármány és szerelem, hazugság, aljasság, tűzvész, a politikai élet manapság, önös érdekek mentén stb. Beszólás a szadinak, odavágás a kommancsoknak, és közben egy Marlene Dietrich-szerű mosoly, amely most nem a Kék Angyal színpadáról, hanem a zuglói stúdióból érkezik. És még csak a műsor első két percén vagyunk túl.

Az egykor körzeti rádiós, tévés, híradós, aztán MDF-es OGY képviselőjelölt, később Torgyán-közeli, jelenleg pedig a kisebbik jobbos tévén műsort vezető Liebmann Katalin előttünk építi magát véleményformálóvá, közben alkalmazkodni próbál a vonalasokhoz. Csak míg mondjuk Bayer Zsoltnak van stílusa, és a külpolitikai műsorának első perceit rendre belpolitikai ízű jegyzetek elmondására használó Szaniszló Ferenc mondatai rendben vannak, Liebmann Katalinnál még az amúgy fontos interjúk, összeállítások se mindig ússzák meg. Mit jelent vajon az, hogy valakinek a "kezeit vékony vastag műanyag kábelkötözővel bilincselték meg, amely átlagot meghaladó fájdalmat és zsibbadást okozott számára", valamint hogyan kell valakit órákig "falhoz fejjel állítva" várakoztatni? Más szemszögből viszont: nála lojálisabb és buzgóbb alkalmazottat nem nagyon tudok elképzelni; egymaga viszi az összes műfajt, tanít-nevel-szórakoztat, véleményt formál. Könny, romantika, miegyéb. Jól informáltság és véleményözön. Cseppben a tenger. Vegytiszta káosz.

Magdi anyus pénteken egyébként nyilatkozott a túlvilágról, egyenesen a Bors diktafonjába: kizártnak tartja, hogy mint Bobby, ő is visszatérjen egyszer a halálból. Ezért aztán szívből kívánja Vili bácsinak, hogy méltó feleséget találjon. Amilyet igazán megérdemel. Az én jelöltem nyári szünetre ment, lehet tárgyalni. Az lenne csak az átlagot meghaladó zsibbadás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.