Ne temessük a magyar rajzfilmet

Ne temessük a magyar rajzfilmet: négy hazai produkció is szerepel a világ legrangosabb animációs fesztiválján, a franciaországi Annecyben. A június 8-tól 13-ig tartó nemzetközi összejövetelen csaknem 200 versenyfilm szerepel, 8 kategóriában.

Az elismert hazai animációs rendező, Nagy Lajos Köcsögkirály című hétperces filmje (a Magyar népmesék sorozat 89. darabja) az egyik induló a június 8-án kezdődő Annecy-fesztivál tévésorozat-mezőnyében. Mellette a fiatal Szoboszlay Eszter kézi és számítógépes technikát ötvöző, másfél perces filmje versenyez a díjért, amely az emberi személyiség, szellemiség játékos bemutatására vállalkozó Fejlakók-sorozat része. Mindkettő producere a Kecskemétfilm vezetője, Mikulás Ferenc, akitől megtudtuk, az előbbi sorozatot 100, az utóbbit 8 részesre tervezik. A népmeséket már megvásárolta az olasz RAI televízió, és várhatóan koprodukciós partnerként is csatlakozik a gyártáshoz; a Fejlakókhoz még társakat keresnek.

Ugyancsak két sorozattal szerepel a versenyben Erkel András producer Baestarts Stúdiója. A Magyarországon dolgozó tehetséges orosz rajzfilmes, Alekszej Alekszejev Log Jam- (Tuskózenélés) szériája az egyik, amelyből négy részt hívtak meg Annecyba. Az alaphelyzetet erdei állatok különös triója alkotja. Örömzenélnek, illetve "tuskózenélnek": faágon robosztus medve játssza a basszust, tuskón nyúl dobol, és mindez "farkaséneket", vagyis vonítást kísér. Csakhogy a medve nem tűri, ha a begyakorlott monotóniából a társak ki akarnak lépni, a farkas más hangnemre, a nyuszi más ütemre vált. Rendreutasítja őket. Alekszejev az emberi vaskalaposságot gúnyolja ki kedves humorral, amelyhez hozzájárul, hogy az epizódokban föltűnő vadász kutyájával együtt olyan mafla, hogy nem fedezi föl a zajos állattriót. A szériának máris nagy sikere van külföldön: az angol Nickelodeon beszállt négy rész finanszírozásába, a cég nemzetközi részlege pedig az egész világra megvette a forgalmazást, beleértve az internetes és mobil terjesztést is. A francia Canal+ további részeket vásárolna.

A Baestarts másik filmje Annecyban a friss diplomás Hegyi Magdolna Gyerekdalok című szériájának négy epizódja. Domonyi Rita gyűjtése alapján ez már a második gyerekprodukció a Mondókák rajzfilmesítése után. Az utóbbi a Minimax tévés gyerekcsatorna számára készült programok közötti szünetkitöltőnek, de olyan sikere lett, hogy a Duna TV is átvette, és a Gyerekdalok készítésében már részt vállal. A nyáron DVD-n is megjelenik a két sorozat.

A Log Jam szerepel a június 17-én kezdődő Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is, akárcsak a stúdió új komédiaszériája, a Huhu - ugyancsak Alekszejev műve. Bugyuta baglyokról van szó, akik kezdetben az Északi-sarkon kóborolnak, illetve ügyetlenkednek. A szerethető csapatot már megvette számos nagy európai tévétársaság. Erkel András most nagyobbat készül lépni: Varró Dániel igen kedvelt Túl a Maszat hegyen című könyvéből szeretne egész estés animációt létrehozni. A képi fejlesztést idén befejezik, jövőre kezdenék a gyártást az ugyancsak fiatal animációs rendezővel, Sándor Józseffel. Komoly francia és német érdeklődés van az 1-1,5 milliárd forintba kerülő produkció iránt.

Az Annecyban, a június 8-tól 13-ig tartó nemzetközi animációs fesztiválon csaknem 200 versenyfilm szerepel, 8 kategóriában. Ezt követi június 17-től 21-ig a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyhez immár hagyományosan nemzetközi játékfilmes seregszemle is társul. A magyarországit is a 12 legjelentősebb animációs rendezvény között tartják számon a világban. A KAFF-on 6 kategóriában versenyeznek a filmek, a nemzetközi szekcióban televíziós animációk és mozifilmek szerepelnek. Idén a nem hivatásos filmkészítők számára megrendezik az "alternatív KAFF-ot", továbbá 31 Oscar-díjas animációt is levetítenek, és külön összeállítást mutatnak be Erotika az animációban címmel.

A Log Jam zenészei. Reméljük, jól muzsikálnak...
A Log Jam zenészei. Reméljük, jól muzsikálnak...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.