Zuckerberg minden betegséget meg akar gyógyítani és erre elképesztő összeget szán

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg és gyermekorvos felesége, Priscilla Chan a következő tíz évben hárommilliárd dollárt fektetnek abba, hogy egy emberöltőn belül minden betegségre gyógymódot találjanak a kutatók. A házaspár az elmúlt években rengeteget beszélt vezető kutatókkal, akik lehetségesnek tartják, hogy az évszázad végére megelőzzenek vagy kezeljenek bármilyen betegséget.

Ez szerintük nem azt jelenti, hogy senki sem fog megbetegedni, de ha ez megtörténik, akkor kezelni tudják majd a problémát. Zuckerberg szerint jelenleg "ötvenszer több pénzt költünk arra, hogy kezeljük a betegeket, ahelyett, hogy arra törekednénk, ne is betegedjenek meg." Legfőbb céljuk, hogy összehozzák a kutatókat és a mérnököket, hogy új technológiai eszközöket fejlesszenek a gyógyításban. Zuckerberg szerint a mostani támogatások arra elegendőek, hogy a kutatók fizetését állják belőle, de technológiai áttörésre nem. Első lépésként létrehoznak San Franciscóban egy úgynevezett BioHubot, ahol a legnevesebb amerikai egyetemek, a Stanford, a Kaliforniai Egyetem (UCSF) és a Berkeley kutatói együtt dolgozhatnak. 

Zuckerberg és Chan körülbelül egy éve, kislányuk születése után hozták létre a Chan Zuckerberg Initiative nevű alapítványt és megígérték, hogy életük során 45 milliárd dollárt szánnak majd jótékonysági célokra. Zuckerberg egyébként csak az egyik olyan nagy tech-cégvezér, aki óriási összegeket szán jótékonykodásra. Rajta kívül Bill Gates, a Microsoft társalapítója, Pierre Omidyar, az eBay és Marc Benioff a Salesforce alapítója szintén hatalmas pénzekkel segítenek.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.