galéria megtekintése

Zsarolás, fenyegetés, harc a brüsszeli trónért

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A britek az EU-ból való kilépéssel fenyegetőznek, Angela Merkel német kancellár taktikázik, a luxemburgi Jean-Claude Juncker pedig azzal érvel: Európa nem hagyhatja magát zsarolni. Márpedig úgy fest, épp ez történik. Alig egy héttel az európai parlamenti választás után ádáz csata dúl az Európai Bizottság elnöki posztjáért.

David Cameron brit és Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő
David Cameron brit és Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő
Bertrand Langlois / AFP

Hiába nyerte meg a választást az Európai Néppárt, a listavezetőnek választott – és ezzel potenciális EB-elnökjelöltnek kikiáltott – Juncker személye megosztja a politikai vezetőket.

A német Der Spiegel a hét végén azzal robbantott valóságos politikai bombát, hogy azt írta: az állam- és kormányfők keddi informális vacsoráján David Cameron brit kormányfő azzal fenyegetőzött, ha Juncker kerülne a bizottság élére, az „destabilizálná a brit kormányt”, előrébb kellene hozni az uniós kilépésről 2017-re tervezett népszavazást, vagyis mindez akár London uniós kilépésével járhatna.

 

A brit kormányfő hivatala egyelőre nem kommentálta a német értesülést, de a BBC és a The Guardian is azt írta, hogy saját forrásaik szerint ez a szóhasználat merőben szokatlan lenne Cameron részéről.

Bár soha nem titkolta, hogy vannak fenntartásai Junckerrel szemben, furcsa lenne, ha a saját kormánya destabilizációjáról beszélne. Arra pedig semmi jel nem mutat, hogy a 2017-re tervezett népszavazást – amire csak akkor kerülne sor, ha még akkor is a konzervatívok kormányoznának – előrébb készülnek hozni.

Cameron egyik fő kifogása, hogy Junckerrel „politizálódna” a bizottság, inkább „pártatlan” ember kellene a testület élére, de azt is szívesen emlegeti, hogy az 1980-as évek arcával nehéz lenne a szükséges reformokat véghezvinni.

A valóságban azonban az a legfőbb gondja, hogy Juncker – aki évekig vezette az eurócsoportot is – egyértelműen az unió szorosabb integrációját pártolja. Cameron amúgy viszonylag könnyen beszél, őt nem köti a pártfegyelem, mivel a toryk nem a néppárt, hanem az európai konzervatívok frakciójához tartoznak.

Ennél nehezebb eligazodni Angela Merkel sasszézásán: a Spiegel szerint már azon az ominózus keddi vacsorán sem állt ki a kancellár egyértelműen Juncker mögött, annak ellenére, hogy saját pártjának, a CDU-nak is ő volt a hivatalos jelöltje.

A tartózkodás mögött a brit és a német sajtó szerint nemcsak Cameron ellenkezése, hanem a francia aggodalmak állnak: Francois Hollande francia államfő ugyanis megüzente a kancellárnak, hogy Marine Le Pen és a Nemzeti Front győzelme a választásokon „sürgős gesztusokat” tesz szükségessé Párizs irányában.

Egy ilyen lépés lehetne, ha egy francia politikus – mondjuk, Pierre Moscovici volt pénzügy- és gazdasági csúcsminiszter – kerülne a bizottság élére. (Korábban a néppártnak is volt francia jelöltje Michel Barnier személyében, Orbán Viktor is őt támogatta, de a többség végül Juncker mellett tette le a garast).

Merkel azért is kezdett időhúzásba, hogy megpróbáljon olyan jelöltet találni, aki elfogadható lenne a franciáknak. Ez ellen azonban saját pártja is fellázadt, tekintve, hogy a szocialisták csak a második helyre futottak be, Hollande pártja pedig jókorát bukott.

A német kancellár pénteken állt ki először határozottan Juncker mellett, egy regensburgi fórumon. Ezt megelőzőleg nemcsak saját pártja, hanem a koalíciós partner szociáldemokraták és a német sajtó nagy része is erős nyomást gyakorolt rá, hogy fogadja el a választók „akaratát”.

A szociáldemokraták pedig megegyeztek a néppártiakkal, hogy saját jelöltjük, Martin Schulz a végső osztozkodásban a bizottság elnökhelyettesi posztját és vele a befolyásos gazdasági portfóliót kaphatja.

Belelendült a korábban már fásultsággal, politikai kiégéssel vádolt Juncker is, aki a hét végén a Bild am Sonntagnak harciasan arról beszélt: Európa nem hagyhatja zsarolni magát. Ha kiáll mögötte a többség, akkor a kisebbségnek ezt el kell fogadnia – állította. Ám ő is tudja: ez nem ilyen egyszerű.

Az Európai Bizottság elnökére az állam- és kormányfők tesznek javaslatot a lisszaboni szerződés értelmében, figyelembe véve a parlamenti erőviszonyokat is. A javaslatot a politikai vezetőknek minősített többséggel – tehát nem egyhangúlag – kell támogatniuk. A jelöltnek ezután meg kell kapnia az Európai Parlament többségének támogatását is.

Merkel állítólag hadüzenetként értelmezte, hogy az EP több frakciója jelezte: ők Juncker mögött állnak, mert ő volt a győztes párt jelöltje, s a politikusok háttéralkuit nem fogják elfogadni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.