galéria megtekintése

Zavargások Clevelandben a rendőr felmentése miatt

1 komment

NOL

A clevelandi rendőr, Michael Brelo emberölésért állt bíróság előtt. Egy autósüldözés során 15 lövést adott le a gyanúsítottak autójának szélvédőjére. A korábban tengerészgyalogosként szolgáló férfi fehér, a lövöldözés két áldozata pedig fekete volt.   

Beigazolódtak a városvezetés félelmei, a szombati ítélethirdetés után zavargások törtek ki Clevelandben. Húsz embert letartóztattak az éjszaka folyamán - tájékoztatott a rendőrség szóvivője, Jennifer Ciaccia.

Fotó: Aaron Josefczyk / Reuters

2012 novemberében Timothy Russell és Malissa Williams elhajtott a clevelandi rendőrség épülete mellett, amikor Chevy Malibujuk kipufogója durrant egyet. A rendőrök lövésnek hitték a zajt és 35 kilométeren át üldözték a párost összesen 62 rendőrautóval. A megállás után kialakult lövöldözésben 13 rendőr nyitott tüzet rájuk, összesen 137 lövést adva le.

 

A szélvédőbe 15 golyót eresztő Brelo volt az egyetlen, aki ellen a történtek miatt vádat emeltek. Az ügyészség szerint amikor kiszállt a rendőrautóból és lőtt, a két gyanúsított már nem jelentett fenyegetést. a bíró viszont azzal indokolta a felmentő ítéletet, hogy a lövések nagy száma miatt nem tudja minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy Brelo a felelős a Russel és Williams haláláért.

„Brelo olyan körülmények között cselekedett, amelyeket még tapasztalt tiszteknek is nehéz elképzelni” - indokolta döntését az ítélet közel egy óra hosszát tartó felolvasásakor John O'Donnell bíró. - 0äSzokatlan helyen volt éjszaka. Körülötte lövések dördültek, szólt a sziréna és fények villództak. Brelo nem tüzelt túl gyorsan és nem olyan személyre lőtt, aki jól láthatóan fegyvertelen vagy támadásképtelen lett volna" – tette hozzá.

Az ítélet kihirdetése után tüntetők tömege gyűlt össze az utcákon azt skandálva, hogy „Nincs igazság, nincs béke!” A tiltakozás egyre nagyobb és kezelhetetlenebb lett. A rendőrség a Twitteren számolt be arról, hogy emberek egy nagyobb csoportja borssprayvel támadt egymásra. Három embert egy étteremben tartóztattak le, miután bedobtak valamit az ablakon, és az egyik vendég megsérült.

Fotó: Aaron Josefczyk / Reuters

A közösségi oldalakon többen haragjuknak adtak hangot az ítélet miatt.

Marcia Fudge, ohiói demokrata képviselő szerint a döntés „nyomasztó” visszalépés az igazsághoz vezető úton, „újabb kiábrándító mementója” a clevelandi rendőrség és az általa szolgált közösség közti megromlott viszonyról. „Ma ismét azt mondták, hogy a mi életünk nem ér semmit" - tette hozzá a fekete képviselő.

Az igazságügyi minisztérium az ügy kapcsán kijelentette, hogy az állampolgári jogokkal foglalkozó osztálya, az igazságügy miniszter hivatala és az FBI felülvizsgálja a perben keletkezett bizonyítékokat és tanúvallomásokat és megállapítja, hogy szükséges-e szövetségi beavatkozás.

„Amíg a bíróság és a jog nem találta őt bűnösnek, addig mi úgy érezzük, hogy vétkes.  Brelo messze nem ártatlan, ahogyan Cleveland városa sem az ügyben játszott szerepe miatt” – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Paul Cristallo a lövöldözés egyik áldozatának, Russell családjának ügyvédje.

Brelo védője, Patrick D'Angelo, könyörtelennek nevezte az ügyészeket, akik vádat emeltek ügyfele ellen. „Ez egy klasszikus Dávid és Góliát eset volt´– nyilatkozta.

Fotó: Aaron Josefczyk / Reuters

Az ítélet tovább fűtötte a rendőrség és a feketék közötti indulatokat. Az utóbbi időben megszaporodott a rendőrséghez köthető halálesetek száma az Egyesült Államokban. Ezek nyomán többször tört ki zavargás a legnagyobbak Baltimore-ban és Fergusonban. Novemberben épp Clevelandben lőttek le egy játékpisztollyal hadonászó tizenkét éves fekete fiút. Áprilisban Freddie Gray, egy másik fekete fiatal halt meg a kórházban néhány héttel azután, hogy a Baltimore-i rendőrség letartóztatta.

Fergusonban a tinédzser Michael Brownt ölte meg egy fehér rendőr augusztusban. A Brown halála miatt kitört – gyakran erőszakos – tüntetések megfékezésére a rendőrség katonai segítséget is igénybe vett, ami miatt számos kritika érte a szervezetet. 

A Russell és Williams halálát okozó autós üldözés és lövöldözés nyomán indult igazságügyi minisztériumi vizsgálat derített fényt a clevelandi rendőrségnél tapasztalható túlzott erőszakra és az állampolgári jogok megsértésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.