„Gumibottal ütötték a fejét és lábait"

Demonstrációt tartottak hétfő este Hágában, miután feltehetően rendőri túlkapás miatt meghalt egy 42 éves arubai férfi, akit egy zenei fesztiválon tartóztattak le múlt szombaton.

Nagyjából ötszáz fős békés tüntetés vette kezdetét hétfőn este, tiltakozásul a rendőri brutalitás ellen, mivel vasárnap belehalt - vélhetően rendőri intézkedés közben szerzett - sérüléseibe Mitch Henriquez arubai turista.

A résztvevők „Szeretem Arubát", „Állítsuk meg az erőszakot" és „Megbízhatatlan minisztérium" feliratú pólókban vonultak utcára, valamint röpiratokat osztogattak. Közben azt kiabálták, „a rendőrök gyilkosok" –írja az NLTimes.

Ma este mindenki ugyanazért van itt. Hollandok, törökök, marokkóiak és arubiaiak. Ha a rendőrök egyikünkre támadnak, mindannyiunkra rátámadnak" – idéz egy demonstrálót az NLTimes.

A demonstráció 9 óra körül csapott át zavargásba, amikor a rendőrség visszautasította a párbeszédet a tömeggel. A tüntetők egy része ekkor köveket és petárdákat kezdett dobálni a rendőrökre. A demonstrálók ezután szétszóródtak a környéken, konténereket gyújtottak fel, ablakokat törtek be, barikádokat építettek és bútorokat hajítottak az őket körülvevő rendőrök felé. A rohamrendőrök rendőrkutyákat és vízágyúkat vetettek be a tömeg megfékezésére. A zavargások csak hajnalban csillapodtak le.

Az NLTimes keddi cikke szerint összesen 16 embert állítottak elő, legtöbbjüket hatóság elleni erőszak vádjával. A Frankfurter Allgemeine Zeitung egy sérült rendőrről számolt be.

„Múlt éjjel a rendőrség az érzelmekre és dühre való megértéssel adott teret a demonstrációnak. De ha a tüntetés rongálásba fordul át, aminek semmi köze Mitch Henriquez halálához, a rendőrség közbelép" – nyilatkozta Ard van der Steur biztonsági és igazságügyi miniszter.

Az ügyészség szerint Henriquezt azért kellett letartóztatni szombat este a zenei fesztiválon, mert azt kiabálta, fegyver van nála és ellenállt a rendőri intézkedésnek. „Így a rendőrség erőszakot alkalmazott a férfi ellen, hogy bevigyék az őrsre" – áll a jelentésben. Vasárnap a rendőrség közleményben tudatta, hogy a férfi a börtönbe vezető úton rosszul lett, majd egy hágai kórházban meghalt.

„Mi egy nagyon részegnek tűnő férfit láttunk, akit azonnal földre tepertek. Megrúgták, és gumibottal ütötték a fejét és lábait" – mondta egy szemtanú a FunX holland rádiónak.

Hasonló eset történt áprilisban Baltimore-ban, amikor a rendőrök letartóztattak egy fiatal férfit, majd a rendőri furgonból már törött gerinccel szállították ki, sérüléseibe később belehalt. Freddie Grey halála miatt hetekig tartó demonstrációk és zavargások voltak Baltimore-ban és USA-szerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.