Az oroszok zavarba hozták Amerikát

Hétfőn előbb két orosz vadászgép légi határsértése miatt tiltakoztak a törökök, majd azért vertek riadót, mert egy MiG–29 provokált két, a szír határ mentén járőröző török F–16-os vadászgépet.
A berepülést navigációs hiba okozta – mentegetőzött az orosz illetékes, miközben a törökök szokatlanul harcias hangon követelték a provokációk beszüntetését. Igor Konasenkov vezérőrnagy, katonai szóvivő szerint a légicsapások kizárólag az Iszlám Állam (IS) állásait, kiképzőtáborait,­ tüzérségi és rakétaütegeit célozták meg Nyugat-Szíriában, Homsz és Latakia körzetében. Az Egyesült Államokat viszont felbőszítette, hogy az oroszok éppenséggel az Aszad-rezsimmel és az IS-szel egyaránt harcban álló felkelőcsoportokra támadtak.
Felszállás előtt. Orosz vadászgépek a Latakia közeli légi bázison
Felszállás előtt. Orosz vadászgépek a Latakia közeli légibázison
Stringer / Ria Novosti

Konasenkov tábornok beszámolt arról is, hogy a légicsapásokat orosz pilóta nélküli felderítőeszközök (drónok) berepülése előzte meg. Az orosz légi kontingens 50 harci gépből és helikopterből áll, s mint a moszkvai tájékoztatás hangsúlyozza, Bassár el-Aszad szíriai vezető felkérésére vesznek részt a harcokban. Az oroszok reagáltak az amerikai vádakra is. Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök sajtótitkára azzal, hogy kételkedik, miszerint egyáltalán létezik-e ilyen „mérsékelt” ellenzék Szíriában. Az orosz média utal rá, hogy az amerikaiak és szövetségeseik összehasonlíthatatlanul több csapást mértek már az IS-re, mint ők. Az USA és partnerei kétezer bevetést teljesítettek, míg az oroszok még csak negyvennél tartanak.

Moszkvai szakértők kiemelik, hogy orosz expedíciós erő most először lép harcba a volt Szovjetunió határaitól távol. Megegyeznek abban, hogy a Kreml újra felfegyverzi az Aszadhoz hű csapatokat, és velük, illetve az iráni forradalmi gárdistákkal összehangolva indítanak szárazföldi hadműveleteket. Ezt az orosz harci gépek és harci helikopterek támogatják majd, s az orosz ágyús, illetve rakétatüzérség a távolból segíti a gyalogságot. Azt mindenképpen el akarják kerülni, hogy orosz katonák essenek fogságba. E taktika segíthet kiszorítani az Aszad-rezsim ellenfeleit­ a nagyvárosokból, s helyreállítani a kormányerők ellenőrzése alatt álló, egységes területet legalább az ország nyugati felében.

Az amerikaiak egyelőre képtelenek kezelni az oroszok hadba lépésével előállt helyzetet. Az orosz expedíciós erő megjelenése Szíriában felértékelte és kiiktathatatlanná tette Aszadot. John McCain, a szenátus védelmi bizottságának elnöke a CNN-ben azt mondta: Putyin arra kényszeríti az USA-t, hogy az IS és Aszad között válasszon. McCain szerint Washingtonnak nincs stratégiai elképzelése a szíriai válságra, eltűrte az oroszok katonai felvonulását, hogy harci gépeket és légvédelmi ütegeket állítsanak fel. – Ki ellen? – tette fel a kérdést a hagyományosan oroszellenes republikánus szenátor, s válaszolt is rá: – Az IS-nek nincs légiereje! McCain a CIA volt igazgatóját, David Pet­raeus tábornokot idézte, aki a szenátusi bizottság előtt fogalmazott meg egy katonai tervet: „Le kell állítani a hordóbombák alkalmazását, repülési tilalmi zónát kell létesíteni, fel kell fegyverezni a kurdokat és a Szabad Szír Hadsereget!”

Zbigniew Brzezinski is az orosz fellépés provokatív jellegét hangsúlyozta a Financial Timesban. A volt nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint követelni kell Oroszországtól, hogy hagyjon fel az USA szíriai szövetségeseinek támadásával. Szükség esetén, állítja, akár le is lehet fegyverezni az orosz kontingenst. Jobb megoldásnak tartja ugyanakkor a közös fellépést a szíriai rendezés érdekében. A fő kérdés az amerikai politikában az, hogy Aszad vagy az IS megsemmisítése az első számú feladat. Az Obama-adminisztráció még nem döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.