galéria megtekintése

Záróra előtt is sokan kívánnak szavazni Szlovákiában

Ma reggel hétkor kezdődtek és este nyolcig tartanak a szlovákiai helyhatósági választások, amelyek során csaknem négy és fél milliónyian dönthetnek lakóhelyük polgármesteréről és képviselőiről.

Idén már negyedszer szólítják urnákhoz északi szomszédunk polgárait (az elnökválasztás két fordulója, európai parlamenti voksolások), ennek ellenére a magyarok lakta régiókban is, különösen a Csallóközben, a vártnál nagyobb a részvételi arány.

Berényi József, az MKP elnöke
Berényi József, az MKP elnöke
Filep István / MTI

Dunaszerdahelyen és Nagymegyeren még két órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt is sokan kívántak élni állampolgári jogukkal. Lapunk érdeklődésére Eva Chmelová, az Országos Választási Bizottság (UVK) titkára elmondta, hogy a testület már tegnap több olyan feljelentést tárgyalt, amelyben a polgárok szavazatvásárlásra hívták fel a figyelmet. Ezeket átadták az illetékes ügyészségnek.

 

Szombaton csupán néhány eset zavarta meg a voksolásokat. Pozsony-Ligetfaluban azért alakultak ki hosszú sorok, mert az idősebb emberek többsége a szavazófülkékben mérlegelte, hogy kire adja a voksát. A negatív csúcsot az a hölgy érte el, aki több mint negyven percen át olvasgatta a listákat - tájékoztatta lapunkat a UVK titkára.

Chmelová közölte azt is, hogy a jórészt romák lakta kassai Luník IX. lakótelepen fél órára azért függesztették fel a voksolást, mert a választási bizottság tagjai észrevették, hogy néhány asszony a magával hozott listát másolja át. A rendőrség előállította őket, de tagadták, hogy bárki lefizette volna őket. Állításuk szerint már odahaza eldöntötték, kiknek szavaznak bizalmat. Azért hozták magukkal a kiválasztották névsorát, hogy ne tévedjenek.

Több helyen a vártnál nagyobb a részvételi arány
Több helyen a vártnál nagyobb a részvételi arány
Komka Péter / MTI

A kelet-szlovákiai megyeszékhely Peres nevű városrészében többen szintén törvénysértésre hívták fel az illetékesek figyelmét, ugyanis az egyik jelölt a szavazóhelyiségtől mindössze néhány lépésre, egy családi ház udvarában állította fel szombat reggel az óriásplakátját. Királyhelmecen az egyik képviselőjelölt borral kínálgatta a szavazásra érkezőket, társa pedig kisebb csomagokat osztogatott nekik. Mindkét ügyet már a rendőrség vizsgálja.

A Magyar Közösség Pártja 349 dél-szlovákiai településen indított önállóan vagy koalícióban polgármesterjelölteket. Több mint harminc helyen nincsenek kihívóik, vagyis ők már győztesnek tekinthetők. Somorján így marad továbbra is Bárdos Gábor a felső-csallóközi kisváros első embere. A Híd a szlovákok, illetve ukránok lakta északi országrészben is állított saját, illetve támogat független jelölteket.

Bugár Béla, a Most-Híd  elnöke
Bugár Béla, a Most-Híd elnöke
Filep István / MTI

A két párt indulói között a felmérések alapján főleg Ipolyságon, Dunaszerdahelyen és más dél-szlovákiai kisvárosban várható szoros küzdelem. A szlovákiai magyarok többsége a legnagyobb érdeklődéssel minden bizonnyal a révkomáromi végeredményt várja. Ott ugyanis a Híd és a Magyar Közösség Pártja helyi választási koalícióra lépett. Czíria Attila vállalkozó a közös polgármesterjelöltjük, és egy közös listán szerepelnek a képviselőjelöltjeik is.

Berényi József és Bugár Béla, a két párt országos elnöke egyaránt úgy vélekedett, hogy csak így lehet négy szűk esztendő után ismét magyar polgármestere Jókai szülővárosának. Megállapodásukat viszont főleg az MKP helyi tagságának egy része élesen ellenezte, s arra ösztönözték pártbeli társukat, a négy éve alulmaradt Stubendek Lászlót, hogy tiltakozásként ezúttal függetlenként induljon, amit meg is tett. Emiatt nem kizárt, hogy újra a nevető harmadik, Anton Marek jelenlegi polgármester lesz a befutó.

A nem hivatalos végeredmények ma éjfél körül, a hivatalosak pedig vasárnap dél körül várhatóak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.