Zaklatási vádak miatt lemondott egy bíboros

Keith O'Brient, St Andrews és Edinburgh érsekét három pap és egy negyedik, az egyházból már kilépett társuk vádolta meg egy hetekkel ezelőtti, de csak vasárnap nyilvánosságra hozott levélben.

Hétfőn lemondott érseki tisztségéről, és a márciusi pápaválasztásra sem utazik el Keith O'Brien bíboros, St Andrews és Edinburgh érseke. A skót katolikus egyház vezetőjét három pap és egy negyedik, már kiugrott társuk vádolta meg egy levélben azzal, hogy évtizedekkel ezelőtt O'Brien molesztálta őket; ahogy most a püspöki kar tudatta, XVI. Benedek pápa azonnali hatállyal elfogadta O'Brien lemondását.

A bíboros márciusban, a pápaválasztó konklávé után egyébként is visszavonult volna, a botrány miatt azonban néhány héttel korábban bukott meg.

Az O'Brient vádló levél egy héttel azelőtt ért el a Vatikánba, hogy XVI. Benedek bejelentést tett volna a lemondási szándékáról. A négy egykori áldozat jelezte, nem szeretné, ha a bíboros visszaéléseit a pápaválasztás miatt a szőnyeg alá söpörnék.

O'Brien a legtekintélyesebb katolikus egyházi méltóság volt Nagy-Britanniában, és az egyedüliként képviselhette volna a szigetországot a XVI. Benedek utódját kijelölő konklávén. A bíboros egyébként vitatja a vádakat és jogi lépéseket is fontolgat az ügyben.

Ezek szerint csak 116, nyolcvan év alatti bíboros dönt a távozó XVI. Benedek utódjáról. Vagy 115. Nem látható be, hogy Roger Mahony Los Angeles-i érsek ottléte vagy távolmaradása hívná-e fel jobban a figyelmet arra: a pápaválasztás – katolikus szóhasználattal – a világegyházat sújtó botrányok árnyékában zajlik.

Amerikai katolikus körök is otthon maradásra szólították fel Mahonyt, akiről a The Washington Post a minap azt írta vezércikkében, „örüljön, hogy nincs börtönben”, miután „vitán felül áll”, hogy eltussolta a Los Angeles-i egyházi szexuális visszaéléseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.