A WHO szerint nem kell elhalasztani az olimpiát a Zika-vírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton elutasította azt a felhívást, amely a Rio de Janeiró-i olimpiai játékok elhalasztására irányul. Egészségügyi szakemberek nyílt levélben állítják, hogy a kisfejűséget okozó Zika-vírus tovább terjedhet a világban, ha megtartják a brazíliai játékokat.

A WHO szerint nem változtatna a vírus terjedésén, ha az olimpiát máshol tartanák. A világszervezet azután adott ki közleményt, hogy pénteken 150 tudós és orvos nyílt levelében globális veszélynek nevezte az olimpia brazíliai megtartását.

– A tűz már ég, és nincs ok arra, hogy ne tegyünk semmit az olimpiával kapcsolatban – nyilatkozta Amir Attaran, az Ottawai Egyetem professzora Guardiannek, aki a levél egyik aláírója és szerzője is. Attaran szerint az olimpia csak felgyorsítaná a vírus terjedését. A professzor hozzátette, hogy az idei olimpiai játékok helyszínén, Rio de Janeiróban csaknem 26 ezer megbetegedést regisztráltak.

A levélben megjegyzik, hogy az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) tudományosan bizonyította, hogy a Zika-vírus miatt születnek mikrokefáliával (kóros kisfejűséggel) a fertőzött anyák csecsemői. Éppen ezért nem tartják jó ötletnek az olimpiai játékok megtartását, s arra kérték a WHO-t, hogy vizsgálják felül a vírussal kapcsolatos állásfoglalásukat.

Úgy tűnik, a szervezet ezt meg is tette emlékeztetve, hogy Brazília csak egyike annak a 60 országnak, ahol a Zika-vírus megjelent, s az emberek továbbra is szabadon utazhatnak ezekbe az országokba. A közlemény szerint a fertőzésveszély csökkentésének legjobb módja, ha a turisták betartják az utazási és közegészségügyi ajánlásokat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már korábban közölte, hogy nem halasztják el a játékokat a Zika-vírus miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.