A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum is beszólt az Orbán-kormánynak Bayer miatt

Gyakorlatilag szószegéssel vádolják a kabinetet és követelik, hogy a vegyék el a lovagkeresztet a Magyar Hírlap publicistájától.
Ha a Magyar Érdemrend valóban az egyetemes emberi értékek hirdetését ismeri el, a magyar kormánynak Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és Áder János köztársasági elnöknek nincs más választása, mint azonnal visszavonni Bayer Zsolt elismerését – állapítja meg az a közlemény, amelyet a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum hozott nyilvánosságra kedden a Magyar Hírlap publicistájának adott lovagkereszt miatt.

Az éles es hangú közleményben az emlékmúzeum név szerint feszegeti a magyarországi politikusok felelősségét az ügyben. Gyakorlatilag szószegéssel vádolják az Orbán-kormányt, amiért a képviselői többször is zéró toleranciáról beszéltek az antiszemitizmussal szemben, aminek ellenére a múlt héten maga Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a magyar zsidósággal folytatott kormányzati párbeszéd első embere volt az, aki átadta a „gyűlöletkeltő, rasszista írásairól" ismert Bayernek a lovagkeresztet.

Ez a kitüntetés is tükrözi azt a szellemiséget, amelyek a nevében a Fidesz nem hajlandó elhatárolódni Bayertől a publicista rasszista, xenofób, antiszemita és cigányellenes írásainak a sorozata ellenére is. A kudarc komoly kérdéseket vet fel mindazok számára, akik eddig a rasszista, ultranacionalista és xenofób Jobbik jelentette fenyegetésre hivatkozva álltak ki a Fidesz mellett. Bayer rasszista kijelentései ugyanolyan szélsőségesek, mint amilyenek a Jobbik köreiből áradnak – szögezi le az emlékmúzeum, amely végül az egyetemes emberi értékek nevében követeli, hogy Bayertől vegyék el a lovagkeresztet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.