Washington már nem tekinti szövetségesének Kairót

Eddig a gazdaság vitte a prímet, alig két hónappal Barack Obama és republikánus kihívója, Mitt Romney párviadala előtt azonban a külpolitika szó szerint berobbant az amerikai elnökválasztási kampányba. A líbiai­ amerikai nagykövet és három diplomata meggyilkolása alaposan újrakeverte a kártyákat.

Elemzők szerint az előny a főparancsnoki posztot is betöltő elnöknél van. Különösen, hogy a külpolitikában kevéssé járatos Romney durva és otromba hibát követett el, amikor a bengázi merényletet, és négy amerikai halálát arra használta fel, hogy odavágjon a Fehér Házért újrainduló demokrata párti vetélytársának.
A válsághelyzetben Obama igyekezett szuverén és határozott vezetőként fellépni. Hivatalos indoklás szerint elővigyázatosságból az amerikai haditengerészet két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe. Elnöki utasításra a Pentagon pedig ötven tengerészgyalogost küldött az észak-afrikai országba: a tripoli amerikai nagykövetség és általában az amerikai érdekeltségek védelmére. Az amerikai hadsereg várhatóan pilóta nélküli gépekkel segíti majd a líbiai biztonsági erőket a bengázi támadások elkövetőinek felkutatásában.

Könnygáz elől menekülő tüntető a Tahrír tér közelében
A protester throws a tear gas canister, which was earlier thrown by riot police, during clashes along a road which leads to the U.S. embassy, near Tahrir Square in Cairo September 13, 2012. Egypt's President Mohamed Mursi said on Thursday he supported peaceful protest but not attacks on embassies, after Egyptians angry at a film deemed insulting to the Prophet Mohammad climbed into the U.S. embassy in Cairo and tore down the U.S. flag. He pledged to protect foreigners in Egypt. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY)

Obama telefonon beszélt Mohamed Magarif líbiai és Mohamed Morszi egyiptomi elnökkel. Magarif bocsánatot kért az Egyesült Államoktól a bengázi támadásért, Christopher Stevens nagykövet és három másik diplomata haláláért. Megígérte, hogy mindent megtesznek a tettesek kézrekerítése és felelősségre vonása érdekében. A Morszival folytatott beszélgetés más hangvételben zajlott. Obama szerint Washington elvárja, hogy Kairó teljes mértékben biztosítsa az arab országban működő amerikai létesítmények és az ott élő amerikaiak biztonságát. – Elutasítok minden kísérletet, amelynek célja az iszlám bemocskolása. Az ilyen kísérletek azonban nem indokolhatnak semmilyen erőszakot – idézte a Fehér Ház közleménye Obamát.

Később az elnök egy tévéinterjúban még direktebb módon fogalmazott. Szavai szerint nem tekinti sem szövetségesnek, sem ellenségnek az Egyiptomot irányító, iszlamista többségű kormányt. Washington álláspontját attól teszi függővé, hogyan fog reagálni az egyiptomi kabinet a kairói amerikai nagykövetség elleni támadásra, és milyen magatartást tanúsít az Izraellel kötött békeszerződés kapcsán. – Amennyiben az egyiptomi illetékesek lépései azt mutatják, hogy tetteik nincsenek összhangban az érdekeinkkel, és nem vállalnak úgy felelősséget, ahogy azt más országok teszik az ottani nagykövetségeik vonatkozásában, az tényleg nagy problémákat fog okozni – hangoztatta Obama az interjúban. A kemény, ultimátumot idéző hang azért is érdekes, mert Egyiptom az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese volt, Washington évente több milliárd dollárral támogatta az észak-afrikai arab országot és annak hadseregét. Hoszni Mubarak elnök bukása és az általa korábban elnyomott iszlamisták politikai térnyerése azonban merőben új helyzetet teremtett.

Washingtonban egyre inkább hajlanak arra, hogy az amerikai diplomáciai képviseletek elleni támadások lényegében egy jól előkészített és szervezett akciósorozat részei. A korábban az arab utca haragjának kiváltó okaként emlegetett, Mohamed prófétát gúnyoló-gyalázó, Kaliforniában forgatott „fércfilm” csak mellékszál az ügyben. Több elemző úgy véli: a szeptember 11. évfordulójához időzített támadások mögött az al-Kaidát és annak vezetőjét, Ajman al-Zavaharit kell keresni. Az egyiptomi származású al-Zavahiri állítólag így akarta megbosszulni líbiai helytartójának halálát, az illetőt az amerikai hadsereg likvidálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.