Vucsics osztja a lapokat

Két éven belül másodszor tartottak vasárnap előre hozott köztársasági választásokat Szerbiában, és a jelek szerint a harmadik parlamenti választást nyeri meg most a Szerb Haladó Párt (SZHP) – 5,3 százalékos feldolgozottság alapján vasárnap este 55,8 százalékon álltak.

Biztos befutónak számít még az SZHP eddigi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) is, a többiek viszont a parlamenti küszöbön toporognak.  A szerbiai eddig azon ritka európai parlamentek egyike volt, amelyben nem voltak EU-ellenes pártok. Most azonban a becslések szerint ez megváltozik: a mintegy 55 százalékos részvétel mellett megtartott voksolás eredményeként Vojislav Seselj szélsőséges nacionalistái, a Szerb Radikális Párt delegáltjai bekerülhetnek a szkupstinába.

Országos szinten 20 lista indult, ebből hét (egyik-másik csak formálisan) kisebbségi, közülük három orosz. A kisebbségi pártok egyike a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amelynek a 250 fős parlamentben eddig öt képviselője volt. Pásztor István elnök nem rejtette véka alá, hogy továbbra is az SZHP szövetségese kíván maradni.

Az új magyar formáció, az augusz­tusban alakult Magyar Mozgalom nevű civil szervezet és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége alkotta közös lista a köztársasági választásokon nem indulhatott, mert a gyanú szerint szervezett módon, hamisított ívek átadásával csőbe húzta őket (is) egy belgrádi, támogatói aláírásokat gyűjtő szervezet. A VMSZ megpróbálta elkaszálni ennek a magyar koalíciónak a tartományi listáját, és több önkormányzati indulásukat is szerették volna aláaknázni, de ezen a szinten végül csak egy listájuk bukott el egy formai hiba miatt. Az előre hozott köztársasági választásokkal párhuzamosan tartották meg ugyanis vasárnap a helyhatósági és a tartományi választásokat is.

Szerbiában nem végeznek exit poll felmérést, így az éjszakára ígért előzetes eredmények híján nehéz arra következtetni, hogy mi várható. Alekszandar Vucsics kormányfő, az SZHP elnöke rafinált játékos, és hegemón hatalmi helyzetében most is ő osztja a lapokat. A választókat a múlt és a jövő közti választásra szólította fel, de hogy mit hoz ez a jövő a két éven belüli 500 ­eurós átlagfizetés ígéretén túl, arról nem sok szó esett. Nem tudni egyelőre azt sem, mely pártokat kínálja meg bársonyszékkel az új kormányban, de az utóbbi idők adok-kapokjai arra utalnak, hogy a szocialistákat, Szerbia második legnagyobb pártját, egyben a haladók legkomolyabb riválisát kiebrudalhatja a végrehajtó hatalomból. A VMSZ-nek szinte egészen biztosan most is lesz néhány államtitkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.