Vonakodnak a reformoktól a románok, fenyegetőzik a kormány

Kihagyják a költségvetési pénzek visszaosztásából azokat a romániai önkormányzatokat, amelyek augusztus 16-ig nem készítik el és nem küldik el Bukarestbe az általuk foglalkoztatott közalkalmazottak számának csökkentési tervét - fenyegette meg kormányának területi képviselőit Emil Boc miniszterelnök.

A megyei és a helyi önkormányzatok vonakodnak attól, hogy a drasztikus közalkalmazotti létszámcsökkentést előíró jogszabályokat alkalmazzák. Márpedig a kormány szerint az apparátusok karcsúsítását mindenképpen el kell végezni, mert a jelenlegi struktúrát a válság miatt megcsappant költségvetésből eltartani lehetetlen.

A kolozsvári polgármesteri hivatalban például mintegy 900 személy dolgozik, akiknek legalább 20 százalékát meneszteni kellene, erre azonban a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) helyi vezetői nem szívesen vállalkoznának. A kormánykoalíció fő pártjának népszerűsége az elmúlt hetekben ugyanis 12 százalékra csökkent, és a helyi szervezetek attól tartanak, hogy további megszorító intézkedések által, támogatottság szempontjából az alakulat akár a parlamenti küszöb körüli öt százalékra is letornásztathatja magát.

Emil Boc azonban nem törődik a párt imázsával. Azt állítja, a reformokat a demokrata-liberálisoknak mindenképpen el kell végezniük, hogy a 2012-es választásokig az emberek érezhessék azok pozitív hatását, és rájöjjenek, ki is volt igazán felelős politikus és gazda. Egyelőre a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy választások esetén a D-LP 12, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) 40, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) 26, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 5 százalékát szerezné meg a leadott voksoknak.

A románok 81 százaléka úgy véli, az ország rossz irányban halad, 45 százalékuk szerint a gazdasági válságot Románia több mint öt év múlva hidalja át, s a megkérdezettek mindössze 6 százaléka bízik abban, hogy az ország már egy év múlva talpra áll.

H újra elnököt kellene választaniuk, 43 százaléknyian a liberális Crin Antonescura, 32 százaléknyian pedig a szocdem Mircea Geoanára szavaznának, Traian Basescu államfőt azonban csupán 19 százaléknyian választanák meg ismét elnöknek. A bukaresti politikusok is türelmetlenek, elegük van a megszorító intézkedésekből, amelyek szükségességét választóiknak nem képesek elmagyarázni. Egyre többen törik a fejüket azon, hogy a Boc-kormány helyébe technokratákból álló kabinet kezébe kellene adni a hatalmat. Szerintük ennek a kormány mindössze annyi lenne a dolga, hogy a két év múlva esedékes választásokat előkészítse.

Talán csak a szociáldemokraták látják árnyaltabban a helyzetet, és vállalnának politikai felelősséget a kormány menesztése nyomán. Victor Ponta pártelnök és társai azt mérlegelik, hogy szeptemberben újabb bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a Boc-kormány ellen, egy ilyen lépés ugyanis a jelenlegi körülmények között könnyen sikerre vihetőnek látszik. Nem kizárt a sem, hogy az ellenzék - a hivatalból történő felfüggesztés parlamenti eszközével élve - ismét megpróbálja majd Basescu elnököt elmozdítani helyéről. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a felfüggesztési eljárás után alkotmányilag előírt népszavazáson a választók 65 százaléka az államelnök menesztésére szavazna.

A románok Traian Basescuval és az általa patronált Boc-kormánnyal elsősorban a közalkalmazotti bérek csökkentése, az áfa és más adók megemelése, illetve a gazdasági helyzet általános és tartós romlása okán elégedetlenek.

– Le Basescuval! – transzparens egy megszorítások elleni bukaresti tüntetésen májusban
A Romanian protester holds a cross reading in Romanian "Down with Basescu" (the Romanian President) as others shout anti-governmental slogans during a massive protest in the front of the Romanian Government headquarters in Bucharest May 19, 2010. Around 40,000 people were expected to take part in a protest against the planned 25-percent cut in their wages, part of an austerity drive that also includes a 25-percent slash in civil servants' wages. The IMF, the European Union and the World Bank last year concluded a 20-billion-euro bailout deal with Romania in exchange for measures to slash public spending. The average monthly pension is currently around 190 euros and the monthly wage around 350 euros. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.