galéria megtekintése

Volt élettárs a kormányban

0 komment

NOL

Francois Hollande elnök négy gyermekének az anyja és kettővel ezelőtti élettársa a környezetvédelmi miniszterként tér vissza a nagypolitikába az új kormányfő, Manuel Valls kabinetjében.

Royal és Hollande a 2012-es elnökválasztási kampány alatt.
Royal és Hollande a 2012-es elnökválasztási kampány alatt
Benoit Tessier / Reuters

Megalakult szerdán az új francia szocialista kormány, amelybe két új politikus lépett be: Francois Rebsamen, a szenátus szocialista frakcióvezetője és Ségolene Royal, Francois Hollande államfő volt élettársa és négy gyermekének anyja.

Royal környezetvédelmi tárcát kapta meg, miután a korábban két minisztert adó Zöldek párt nem volt hajlandó szerepet vállalni az új kormányban az új kormányfő Manuel Valls túlságosan jobbra húzó nézetei miatt. Royal 2007-ben szocialista elnökjelölt volt, de elveszítette a választást a jobboldali ellenféllel, Nicolas Sarkozyvel szemben.

 

A gazdasági és pénzügyi csúcsminisztérium két részre szakadt: a gazdasági ügyeket Arnaud Montebourg eddigi ipari fejlesztési miniszter, a pénzügyeket pedig Michel Sapin korábbi munkaügyi miniszter irányítja. Pierre Moscovici eddigi gazdasági miniszter nem tagja az új kormánynak. A belügyi tárcát Vallstól az eddigi költségvetési miniszter, Bernard Cazeneuve örökli.

Az előző miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault és kabinetje szocialisták számára hatalmas vereséggel zárult önkormányzati választások miatt távozott Franciaország éléről. Úgy tudni, hogy Hollande favoritja eredetileg Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter lett volna a kormányfői posztra, de ő végül nem fogadta el a felkérést. Drian megőrizte a tisztségét az új kormányban, rajta kívül pedig maradt Laurent Fabius külügy-, Christiane Taubira igazságügyi, Aurélie Filippetti kilturális és Marisol Touraine szociális és egészségügyi miniszter is.

Ami a most hatvanéves Royalt illeti, ő negyedszer miniszter. Amikor először az lett, 1992-ben, szintén a környezetvédelmi tárcát kapta meg Pierre Bérégovoy akkori miniszterelnök kormányában. Visszatérése hetek óta nyílt titok volt. Közvetve az tette lehetővé, hogy Hollande szakított az utána következő élettárssal, Valérie Trierweilerrel, aki nem szenvedhette őt, közvetlenül pedig az, hogy jó viszonyban van az elnök egyik nagy pártbeli szövetségesének és közeli barátjának számító Driannal.

A Valls-kormány először holnap ül össze. Tizenöt miniszteréből heten nők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.