galéria megtekintése

Vlagyimir, a magányos és szótlan cár

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.

D. A.
Népszabadság

Magányos ember, monoton, szigorú rend által szabályozott életet él. Keveset beszél, érzelmeket nem mutat. Csak akkor mosolyog, ha egy neki engedetlen állattal találja magát szembe. Leginkább labradorja társaságában érzi jól magát, a kutya – az emberekkel ellentétben – nem fél tőle – a többi között ez olvasható abban a lebilincselő, minimalista stílusban megírt portréban, amit Ben Judah szabadúszó brit újságíró a Newsweek amerikai hírmagazinban közölt Vlagyimir Putyin orosz elnökről.

Putyin a Kreml falai előtt (2014)
Putyin a Kreml falai előtt (2014)
RIA Novosti / Reuters

Judah könyve, Fragile Empire: How Russia Fell In and Out of Love with Vladimir Putin (Törékeny birodalom: Oroszország hogyan esett szerelembe és szeretett ki Vlagyimir Putyinból) tavaly jelent meg.

 

A szerző több mint három éven át gyűjtött anyagot, készített interjúkat volt orosz kormányfőkkel, jelenlegi miniszterekkel, kormányzókkal, közeli tanácsadókkal. A Newsweekben publikált portréból a többi között kiderül, hogy Putyin nem szereti a Kremlt, ideje döntő részét a novo-ogarjevói elnöki rezidencián tölti.

Putyin fogadja novo-ogarjevói rezidenciáján Valentyina Tyereskovát
Putyin fogadja novo-ogarjevói rezidenciáján Valentyina Tyereskovát
RIA Novosti / Reuters

Ha mégis be kell mennie a zajos, büdös fővárosba, akkor konvojával a 24 kilométeres utat, ajtótól ajtóig kevesebb mint 25 perc alatt meg tudja tenni.

Putyin későn kel, és dél környékén reggelizik. Rántottát, néha zabkását, túrót és gyümölcslevet. A friss zöldség és a tojás Kirill pátriárka birtokáról érkezik. Úszik, majd az edzőteremben „gyúr”, s a sportszeánszokat szereti olvasással zárni. Főleg súlyos történelmi köteteket forgat, amelyek az egykori orosz uralkodókról – Rettenetes Ivánról, II. Katalinról vagy Nagy Péterről – szólnak.

Putyin az információ megszállottja. A délutáni munkaórákat fából faragott, súlyos elnöki íróasztalánál ülve, három vastag, bőrkötésű mappa tanulmányozásával tölti. Az elsőt a belbiztonság, az FSZB szállítja az oroszországi helyzetről, a másikat a külföldi hírszerzés, az SZVR a nemzetközi történésekről, és a harmadikat pedig az FSZO az elnöki udvartartás eseményeiről.

Majd jön a sajtószemle, amit a közvélemény rezdüléseit is legjobban érzékelő orosz bulvársajtóval kezd, majd az orosz minőségi sajtó.

Hadgyakorlaton Szentpétervár közelében (2014)
Hadgyakorlaton Szentpétervár közelében (2014)
RIA Novosti / Reuters

Végül a nemzetközi sajtószemle, a német nyelvű cikkek, eredetiben is. A rossz híreket sem rejtik el előle, az elnöknek ugyanis tudnia kell, hogy külföldön hogyan démonizálják. Internetet nem használ, a képernyőn sokasodó ablakok zavarják, telefonhívásait szuperbiztos vezetékes hálózaton intézi. Hétvégenként is dolgozik. Szereti azt mondogatni, hogy Sztálin óta nem dolgozott szovjet/orosz vezető annyit, mint ő.

A hétvégén jut idő nyelvtanulásra is, elsősorban angolleckéket vesz. Vasárnaponként állítólag imádkozik és gyón is, bár nem él kifejezetten keresztényi életet.

Putyin kapcsán alapvetően a küzdősportokat szokás emlegetni, kedvence azonban egyértelműen a jégkorong. Amikor csak lehet, edz. Rendszeresen szervez meccseket, amikor maga is beszáll a buliba, a játékosok egy részét a testőrök adják. A belső körhöz azok tartoznak, akik meghívást kapnak, hogy az elnöki hokimeccsek vendégjátékosai, illetve nézői lehessenek. Ezek főleg a szentpétervári időkből származó barátok. Akik korábban „Főnöknek”, újabban „Cárnak” hívják.

Putyin-párti tüntetők Moszkvában (2012)
Putyin-párti tüntetők Moszkvában (2012)
Sergei Karpukhin / Reuters

Életének nincsenek extravagáns pillanatai. Annál több minden szól a magányról. A szülei meghaltak, a felesége idegi problémákkal küszködött, majd hosszú különélés után elváltak. Két lányuk külföldön él, de velük kapcsolatban minden államtitkok. Ahogy az udvartartásban az is csak pletyka tárgya, hogy éjjelente modellek és tornásznők járnak hozzá. Amikor külföldre megy, a csapat a lepedőtől a szakácsokon át a takarítókig mindent visz magával. Putyint tilos étellel-itallal kínálni, csak azt fogyaszthatja, amit a biztonsági szolgálat előkóstolt és jóváhagyott.

Ha belép valahova, a zajszint leesik, a jelenlévők csak suttogva beszélnek. Ritkán nyilvánul meg őszintén. Egyszer azt mondta, hogy az orosz történelem legnagyobb bűnözői II. Miklós cár és Mihail Gorbacsov voltak. Mert engedték, hogy megszállotak és őrültek vegyék át a hatalmat. Ő esküszik, soha sem fogja ezt megengedni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.