Vizsgálóbírók faggatják Sarkozyt

Nicolas Sarkozy állítólag törvénytelen módon készpénzt fogadott el Liliane Bettencourttól, a l'Oréal francia kozmetikai óriáscég milliárdos örökösnőjétől 2007-es választási kampánya idején. A volt francia elnök ma jelenik meg a bordeaux-i vizsgálóbírók előtt.

A botrány azután robbant ki, hogy Liliane Bettencourt és lánya összeveszett a 17 milliárd eurós l'Oréal-örökségen. A titokban lehallgatott telefonbeszélgetések rávilágítottak arra, hogy a már kissé szenilis, tavaly gyámság alá helyezett asszony törvénytelenül finanszírozta Nicolas Sarkozy és más kormánytagok 2007-es választási kampányát – a politikusok állítólag készpénzzel tömött borítékokkal távoztak Bettencourt vacsoráiról. A bordeaux-i bírókat általában is érdeklik a milliárdosnő pénzügyei: 2007 és 2009 között titkos svájci bankszámlájáról rengeteg pénzt csempésztek vissza Franciaországba, ez az összeg állítólag eléri a négymillió eurót.

Sarkozy ügyvédje, Thierry Herzog szerint a Bettencourt-tal való a titkos találkozókból semmi sem igaz, Sarkozy csak egyszer, 2007 februárjában járt Franciaország leggazdagabb asszonyánál, akkor is André Bettencourttal, a milliárdosnő azóta elhunyt férjével találkozott.

Claire Thibout, Bettencourt volt könyvelője azonban azt állítja, Sarkozy nem is személyesen vette át a pénzt. Patrice Demaistre, Bettencourt bizalmasa kérte meg, hogy biztosítson számára 150 ezer eurót készpénzben. Demaistre másnap találkozott egy kávézóban Eric Woerth-tel, a 2007-es Sarkozy-kampány pénztárnokával, későbbi pénzügy- és munkaügyi miniszterrel. A bizalmas Woerth-nek adta át a pénzt, a férfi ellen idén februárban vádat is emeltek.

A francia törvények szigorúan szabályozzák a párt- és kampányfinanszírozást: egy magánszemély évente maximum 7500 eurót adományozhat egy pártnak, a választás előtt pedig 4600-at egy jelöltnek. Bettencourt esetében azonban valószínűleg jóval többről van szó.

Sarkozy Francois Hollande-dal szemben elbukta az elnökválasztást, így mentelmi jogát is elvesztette. A volt elnök lakásában és irodájában júliusban tartottak házkutatást, de a volt francia elnök tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani ügyben Sarkozyt is megvádolják-e majd, vagy csupán tanúként szerepeltetik az eljárásban.

Sarkozy más ügyek miatt is bajba keveredhet. Szabálytalanul megrendelt közvélemény-kutatásokon kívül a Karacsi-ügyben is felelősségre vonhatják. Állítólag a kilencvenes évek pakisztáni fegyvereladásaiból pénzeket csatornáztak vissza Edouard Balladur akkori miniszterelnök 1995-ös elnökválasztási kampányába. Sarkozy Balladur idején pénzügyminiszter és a miniszterelnök kampányának szóvivője volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.