galéria megtekintése

Vízágyúval oszlatja a tüntetőket Brüsszelben a rendőrség

6 komment

NOL

A belga rendőrség Brüsszel központjában vízágyúkat vetett be demonstrálók egy csoportja ellen, akik megzavarták a keddi merénylet áldozataira emlékező békés rendezvényt.

A Place de la Bourse téren tartott spontán megemlékezést megszállták a rasszista futballhuligánok – számolt be a BBC. A rendezvényen a kedden a brüsszeli repülőtéren és metróban végrehajtott öngyilkos merényletek 28 áldozata előtt tisztelegtek.

Fotó: Yves Herman / Reuters

A rohamrendőröknek kellett közbeavatkozniuk, megpróbálták helyreállítani a rendet, miután az egyik csoport belekötött a gyászolni összegyűlt tömegben álló muzulmán nőkbe. Náci karlendítéseket mutattak be és jelszavakat skandáltak.

 

A vasárnapra tervezett felvonulás, a „Menetelés a félelem ellen" elmarad, mert a hatóságok közölték, hogy a rendezvény biztosítása elvonná a rendőri erőket a támadások kivizsgálásától.

A belga rendőrök 13 új razziát tartottak vasárnap, és több embert is bevittek kihallgatásra a keddi merényletek ügyében folytatott nyomozás kapcsán. Egy, már belga őrizetben lévő férfit azzal vádolnak, hogy köze lehetett egy Párizs környékén tervezett, megakadályozott támadáshoz, ő intézte a terroristáknak a hamis dokumentumokat.

A BBC brüsszeli tudósítója, Anna Holligan arról számolt be – és ezt támasztják alá a helyszínen készült felvételek is –, hogy a mostani zavargásban részt vevő csoport a Casuals against Terrorism, nem pedig, ahogy arról a korábbi híradások szóltak, a Fascists against Terrorism elnevezésű csoport.

A több száz főből álló csoport tagjai kapucnit és az Anonymous hackercsoportot idéző Guy Fawkes-maszkot viselnek, sokan vannak feketében. Néhány beszámoló futballhuligánoknak nevezi őket. Ezt egyikük, aki Andresként mutatkozott be, meg is erősítette az AFP hírügynökség kérésére: „Mi futballhuligánok vagyunk, semmi közünk a politikához. Az áldozatok miatt vagyunk itt, hogy lerójuk a kegyeletünket előttük” – tette hozzá.

Az AFP beszámolója szerint tíz embert tartóztattak le.

Egy másik szemtanú, Adam Liston arról számolt be a BBC-nek, hogy „nagyon pozitív légkör” uralkodott a téren, amint az emberek a koszorúk körül gyülekeztek, hogy leróják a kegyeletüket az áldozatok előtt, és kifejezzék együttérzésüket a hozzátartozókkal. „Aztán feltűnt egy csapat skinhead. Bemasíroztak a térre, és belekötöttek a megemlékezőkbe. Szembefordultak a téren tartózkodókkal és a rendőrökkel. Fáklyákat gyújtottak és skandálni kezdtek. Az egész egyre visszataszítóbb lett" – vázolja az események alakulását. Hozzátette, hogy tulajdonképpen nem történt semmilyen erőszak, de úgy tűnt, hogy bármelyik pillanatban elszabadulhatnak az indulatok.

Fotó: Yves Herman / Reuters

A belga miniszterelnök és Brüsszel polgármestere elítélte a tüntetők viselkedését. „Megdöbbentettek a történtek, hogy ilyen gengszterek jönnek és provokálják a lakosokat a megemlékezésük helyszínén" – nyilatkozta az eset kapcsán Yvan Mayeur, a belga főváros első embere, Charles Michel miniszterelnök pedig kijelentette, hogy „teljességgel helytelen” volt, hogy tüntetők zavarták meg a békés megemlékezést a tőzsde épületénél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.