Visszatér a nagypolitikába Meciar?

"Ő volt a legjobb és a legsikeresebb szlovák politikus."
Pavol Cupka besztercebányai (Banská Bystrica) üzletember bejelentetése szerint a pozsonyi belügyminisztérium jóváhagyta , hogy eddigi törpepártja felvehesse a tavaly decemberben feloszlatott Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) nevét. Közölte azt is, hogy felkérte Vladimír Meciart, aki tizenkét éven keresztül állt ennek a politikai tömörülésnek az élén, hogy térjen vissza a nagypolitikába, és ha úgy gondolja, akkor ismét akár pártelnök is lehet."Ő volt a legjobb és a legsikeresebb szlovák politikus, pártját pedig a Mercedeshez hasonlíthatom, amelyet legalább ötven évig nem dobnak az autótemetőbe. Ezért akarom felújítani a tevékenységét"- nyilatkozta Cupka. Elmondta azt is, hogy a hetvenhárom esztendős volt kormányfő és pártelnök azonnal nem mondott nemet, hanem néhány hetes gondolkodási időt kért.

Lapunk érdeklődésére több pozsonyi politológus úgy vélekedett, hogy Meciar volt pártjának a feltámasztási kísérletét elsősorban az indokolhatja, hogy november végén helyhatósági választások lesznek Szlovákiában, ahol négy éve több tucat polgármester győzött az LS-HZDS jelöltjeként. Ha most is sikeresek vagy még többen lesznek, akkor ez kellő alapot jelenthet a párt megújításához. Ha megbuknak, akkor alighanem Cupka próbálkozása is dugába dől - érveltek.

A Demokratikus Szlovákiáért Néppártot Vladimír Meciar több társával együtt 1991-ben alapította, miután kiléptek a rendszerváltó Nyilvánosság az Erőszak ellen (VPN) mozgalomból. 1995-ben Párizsban Horn Gyulával együtt ő írta alá a magyar-szlovák alapszerződést, az LS-HZDS pedig éveken át sorra nyerte a képviselőházi és az egyéb választásokat. Még 1998-ban is győzött, de akkor Meciarnak és híveinek közéleti botrányai miatt nem talált egyetlen koalíciós partnert sem. Robert Fico ugyan 2006-ban a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) együtt Meciarékat is bevette első koalíciós kabinetjébe, a pártalapító és háromszoros szlovák kormányfő népszerűsége mégis rohamosan csökkent. A két évvel ezelőtti előrehozott választásokon az LS-HZDS csupán 0,93 százalékos támogatottságot szerzett. Ezután Meciar lemondott a pártelnöki posztról, tavaly decemberben a párttagságáról is. Feloszlatott pártjának adóssága szlovákiai lapok szerint legalább 200 ezer euróra rúgott, amelyet állítólag Pavol Cupka és Meciar több tehetős híve már kifizetett.

Pavol Cupka a rendszerváltás előtt hentes volt, aki azzal növelte befolyásos ismerőseinek a számát, hogy a pult alól rendszeresen hússal látta el őket. Egyik nyilatkozatában azzal hencegett, hogy még be sem kellett lépnie a kommunista pártba, mert a városi és a megyei funkcionáriusok, valamint a titkosrendőrökfőnökei tőle szerezték be az üzletekben sosem látott színhúst és más minőségi árut. Cupka a szlovákiai vadprivatizáció révén vált milliomossá. Éppen Meciar segítségével bagóért vásárolt húsboltokat, vágóhidat, ő lett az Urpín sörgyár tulajdonosa is. Bankhiteleinek jelentős részét rövidesen különböző mondvacsinált ürügyekkel elengedték neki, cserébe milliókkal támogatta a Demokratikus Néppártot. Több korrupciógyanús ügybe keveredett, de a rendőrség minden alkalommal bizonyítékok hiányában zárta le a nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.