Visszanyalt a szlovák állampolgársági fagylalt

Ivan Miklos, a pozsonyi pénzügyi tárca volt vezetője mégsem lesz ukrajnai kormányalelnök és pénzügyminiszter.

Ezt az értesülést a szlovákiai gazdasági reformok, többek között az egykulcsos adó egykori atyja megkeresésünkre kedden lapunknak személyesen erősítette meg. Elmondta, hogy a lemondott Arszenyij Jacenyuk kormányfő helyébe Volodimír Hrojszman került volna, aki felkérte őt ezekre a tisztségekre.

„Hosszas gondolkodás után kénytelen voltam nemet mondani, mert Kijevben rossz szemmel nézték volna, hogy olyan személy került a kabinetbe, ráadásul fontos posztokra, aki nem ukrán állampolgár. Ha viszont felvenném ezt az állampolgárságot, akkor a hatályos jogszabály alapján elveszíteném a szlovákot, ami viszont engem érintene érzékenyen. Kivételt ugyan kérhetnék, de nem biztos, hogy megkapnám” – érvelt a neves szlovák szakember.

Hozzátette: Hrojszman gazdasági tanácsadója viszont szlovák állampolgárként is lehetne. Ebben hétfőn meg is egyeztek, ám az ukrán politikus a legújabb kijevi információk szerint végül nemet mondott Petro Porosenko felkérésére, mert nem tudott megegyezni az ukrán államfővel a miniszterjelöltekről. Ezért egyelőre nem tudni, Ivan Miklos kap-e valamilyen megbízatást Kijevben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.