Világhír lett Gyöngyösi antiszemitizmusából

Az AP, a BBC és a Reuters is írt a Jobbik képviselőjének követeléséről, hogy össze kellene írni a szerinte „nemzetbiztonsági kockázatot” jelentő zsidókat Magyarországon.

„Nemzetbiztonsági kockázatokat rejtő” zsidókról szóló lista készítésére szólította fel a kormányt egy szélsőjobboldali magyar politikus. A követelést rendkívüli felháborodás kísérte, a zsidó vezetők a holokauszthoz vezető fasiszta megnyilvánulások visszhangjait hallották meg a felhívásban – írja a Reuters. Ahogy budapesti keltezésű hírében a brit hírügynökség felidézi, Gyöngyösi Márton a gázai konfliktus körüli feszültségek miatt tartja szükségesnek a zsidók összeírását; bár pártja, a Jobbik antiszemita kiszólásait és a roma kisebbség elleni megnyilvánulásait gyakorta elítélik, még soha nem fordult elő, hogy a Jobbik nyilvánosan a lista összeállítását követelte volna a zsidókról. A Reuters az elítélő nyilatkozatok közül Zoltai Gusztáv Mazsihisz-elnökét említi meg, amely szerint Gyöngyösi kijelentése „Európa szégyene, a világ szégyene”. „Holokauszt-túlélő vagyok. Az olyanokban, mint én, ez páni félelmet kelt, akkor is, ha világos, hogy politikai célokról van szó” – mondta Zoltai, de idézi a Reuters Köves Slomó rabbit, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjét is, aki szerint a Jobbik a középkori babonákon alapuló antiszemitizmus után immár nyíltan is a nácizmust képviseli. A Reuters kitér arra, hogy a holokauszt alatt 500-600 ezer magyar zsidó halt meg; Auschwitz bármelyik három áldozatából egy Magyarországról érkezett. A magyar kormány rövid közleményben ítélte el Gyöngyösi követelését, maga a jobbikos képviselő pedig kedden bocsánatot kért, és azzal igyekezett csökkenteni az ügy jelentőségét, hogy ő „nemzetbiztonsági kockázattal” kapcsolatban az izraeli-magyar kettős állampolgárokra gondolt.

A kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen – idézi ezzel párhuzamosan a BBC a Kormányszóvivői Iroda kissé megkésett reakcióját. A brit közszolgálati csatorna írása megemlíti, hogy a Jobbiknak a harmadik legnagyobb paralmenti erőként 44 képviselője ül az Országgyűlésben, és „kapcsolatba hozták” már azokkal az járőrökkel is, amelyek állításuk szerint a közbiztonságot védik azokon a vidékeken, ahol nagy roma közösség él. Az AP amerikai hírügynökség az ellenzéki tiltakozásról is megemlékezik, azt írva, hogy az MSZP szigorúbb törvényeket követel a gyűlöletbeszéd megfékezésére.

Ahogy a nyugati sajtóban mindenki, az International Business Times is idézi Gyöngyösi kijelentését, amely szerint „pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. A New York-i üzleti hírportál – a világ egyik leglátogatottabb gazdasági portálja – már a címben nácinak minősíti a Jobbik alelnöke által követelt listát, és megjegyzi, hogy nem ez az első eset, amikor a Jobbik politikusai antiszemita megnyilvánulásokra ragadtatják magukat. Vona Gábor pártelnök egy az izraeli nagykövetség előtt tartott tüntetésen követelte a kormány és a parlamenti képviselők átvilágítását, hogy van-e közöttük magyar-izraeli kettős állampolgár – írja az IBT.

Gyöngyösi tavaly februárban már tett messzire visszhangzó antiszemita kijelentéseket: a Jewish Chronicle-nak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy „bűvészkedés a számokkal”, hány áldozata volt a holokausztnak Magyarországon, Izraelt „terroristák” alapították, és a zsidó állam palesztinokkal szembeni politikája sem más, mint egy „náci rendszer”. Megjegyzéseit akkor a Külügyminisztérium is elítélte, amire Gyöngyösi azzal vágott vissza, hogy meghamisították, amit eredetileg mondott, a tárca pedig amatőr, mert nem egyeztetett vele az elítélése előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.