Világháborús centenárium: álarcos tüntetés, propaganda

A Bécsi Filharmonikusok koncertje volt a csúcspontja szombaton a megemlékezéssorozatnak, amelyet az első világháborúhoz vezető szarajevói merénylet századik évfordulója alkalmából rendeztek Bosznia-Hercegovina fővárosában.
Mielőtt azonban felhangzott volna Brahms, Haydn, Ravel és Schubert zenéje, álarcos tüntetők vonultak a koncertnek helyt adó, újjáépített városháza elé. A tiltakozók Gavrilo Principet ábrázoló maszkokat viseltek, így emlékezve a boszniai szerb férfira, aki éppen száz évvel ezelőtt halálos pisztolylövéseket adott le a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára. „Ismét megszállás alatt vagyunk" és „Én vagyok Gavrilo Princip" feliratú táblákkal vonultak a városháza elé. Rendbontás nem történt, a rendőrség megpróbálta ugyan elküldeni őket az épület előtti térről, de a békés tüntetők ott maradtak, számolt be róla a Klix.ba hírportál az MTI belgrádi tudósítása szerint. Az álarcosok azt kifogásolták, hogy a szarajevói ünnepségre kétmillió konvertibilis márkát (mintegy 316 millió forint) költöttek, miközben az országot sújtó májusi árvizek után sokaknak ételre sincs pénzük.

Politikai propagandára, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság erejének bemutatására, illetve a jövőre vonatkozó tervek ismertetésére használták ki eközben az évforduló kínálta alkalmat az Andricgradban (a boszniai Visegradban) tartózkodó szerb politikusok. Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrésze, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kiemelte: ez a nap, a Vidovdan nagyon fontos a szerbség számára. Mint fogalmazott: „annak ellenére, hogy mások megsemmisítették a közös (boszniai szerb és szerbiai)­ földet, és valami olyat akartak rajta kiépíteni, ami csak az övék, sikerült leküzdenünk ezt, és ma van valamink, aminek a neve Szerbia, a vezetékneve pedig boszniai Szerb Köztársaság".

Dodik kijelentésével arra utalt, hogy az 1991–95-ös délszláv háborút lezáró daytoni békekötés következtében az országot két részre (entitásra) osztották, a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra, valamint a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két entitásból álló országnak Szarajevó maradt a fővárosa. Dodik hangsúlyozta, a Habsburg-trónörököst lelövő Princip nem Európa ellen támadt, hanem a szabadságért küzdött. Szerinte ez a szabadságvágy máig él a szerbségben. Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök ellenben egyértelműen kifejezésre juttatta az álláspontot, miszerint Belgrád nem támogatja a Dodik vezette országrész függetlenségi törekvéseit, írta a távirati iroda.

Az egységes Európa elve mellett állt ki előzőleg, még pénteken Szarajevóban Habsburg Károly osztrák főherceg, IV. Károly, az utolsó magyar király unokája. Úgy fogalmazott: „olyan eseményre emlékezünk, amely száz éve történt Szarajevóban, és egy hatalmas összeütközés nyitánya volt". Mint értékelte, ha kritikusan nézzük a történelmet, akkor téves egyetlen személyt felelőssé tenni a szarajevói merényletért és az első világháború kirobbantásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.