Kínos botrány tört ki az exelnök felesége körül

Még az is előfordulhat, hogy Lívia Klausová jövőre Pozsony-Ligetfalu lakótelepének valamelyik panelházában rendezi be az irodáját, amivel nagy szégyent hozna hazánkra – jelentette ki a minap újságírói kérdésre válaszolva Lubomír Zaorálek, a prágai diplomácia vezetője Csehország jelenlegi szlovákiai nagykövetéről.

Milos Zeman államfő eddig se nagyon kedvelte a külügyminisztert, most pedig újabb összetűzésbe keveredett vele. Viszályukat ezúttal nem a merőben eltérő külpolitikai értékrendjük, hanem a nemrég elfogadott szolgálati törvény robbantotta ki. Ennek alapján minden állami hivatalnoknak automatikusan távoznia kell a posztjáról, amint betölti a 70. életévét. A rendelkezés nem tesz kivételt a diplomatákkal, még a volt cseh elnök feleségével sem, aki november végén már 72 esztendős lesz.

Klaus és felesége
Klaus és felesége
Enny Nuraheni / Reuters

Csakhogy az államfő a cseh alkotmány egyik cikkelyét lobogtatja, amely szerint a nagyköveteket a miniszterelnök javaslatára ő nevezi ki, illetve hívja vissza. Erre hivatkozva üzente meg a Hradzsinból, hogy a jogkörével élve nem váltja le a nagykövet asszonyt, hanem hagyja, hogy töltse ki megbízatási idejét, amely majd csak 2017-ben ér véget. Makacskodásának oka nyílt titok Prágában: két éve csendes alkut kötött elődjével. Ennek alapján Václav Klaus támogatta őt az elnökválasztási kampányban Karel Schwarzenberggel szemben, ennek fejében pedig elküldte az exelnök feleségét nagykövetnek Pozsonyba, holott neki semmiféle diplomáciai tapasztalata sem volt. Lívia Klausová távozásával a prágai bulvárlapok szerint a férje zavartalanul tarthatja fenn köztudomású viszonyát a nála évtizedekkel fiatalabb barátnőjével.

A cseh külügyminiszter a bevezetőben említett sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a jogszabály nem tesz lehetővé kivételt, alig néhány hét múltán pedig kínos lenne módosítani, ezért Lívia Klausová jövőre már nem kaphat semmilyen anyagi juttatást. Nem jár majd neki nagyköveti rezidencia, de még szolgálati gépkocsi sem. Ha az elnök nem hívja vissza, akkor a nagykövet asszony legfeljebb a pozsony-ligetfalui betonrengetegben tüsténkedhet.

Zaorálek nem egyszerűen mossa a kezeit. Kiszivárogtatta azt is, hogy Rudolf Jindrákot szemelte ki Klausová pozsonyi utódjának. A neves karrierdiplomata, volt berlini nagykövet jelenleg a cseh kormányfő külpolitikai főtanácsadója. Ami a kínos szituációban talán még lényegesebb: Milos Zeman régi cimborája. Cseh kommentárok szerint az államfő ezek után újra mérlegelheti, vajon az ország vagy pedig Václav Klaus érdekeit tartja-e fontosabbnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.