Konyakot kért a főorvos a korábbi műtétért

Szlovákiában hiába jut a költségvetésből évente négymilliárd eurónál is több pénz az egészségügyre, a felét a kórházmaffia nyúlja le, főleg az indokolatlanul drága megrendelések és manipulált közbeszerzések révén.

Az elmúlt év végén eljárást indítottak Vladimír Polák, a pozsonyi gyermekkórház urológiai osztályának főorvosa ellen, aki egy házaspártól 500 euró hálapénzt és egy palack minőségi konyakot fogadott el azért, hogy gyermekük a műtétre várakozók sorrendjében előre kerüljön.

Lebukott a minap Viliam Fischer neves szívsebész, a pozsonyi Kardiológiai Intézet igazgató-főorvosa is, akinek a lévai (Levice) családtagok 3 ezer eurót és két hízott kacsát adtak át azzal a kéréssel, hogy ugyancsak a lehető legrövidebb időn belül műtsék meg az édesanyjukat. A pénzt a főorvos zsebre vágta, ám a páciense műtét közben meghalt. Ezután a lévaiak visszakövetelték tőle a felmarkolt összeget, amire azonban a szívsebész nem volt hajlandó, ezért feljelentették. Azzal azonban nem számoltak, hogy a hatályos törvény szerint az is korrupt, aki valakit lefizet. A rendőrség még egyik esetben sem zárta le a nyomozást, mindkét gyanúsított szabadlábon védekezik.

A legnagyobb indulatot és társadalmi vitát Peter Lipták pozsonyi körzeti magánorvos váltotta ki, aki a pozsonyi Markíza kertévének adott nyilatkozatában beismerte, hogy a legtöbb betegétől hálapénzt fogad el, amelyből évente legalább ötezer eurónyi bevétele van. „Ha nem fizetnének a pácienseim, akkor nem tudnám fenntartani a magánrendelőmet, s képtelen lettem volna korszerű eszközökkel felszerelni, mert hiába jut a költségvetésből évente négymilliárd eurónál is több pénz az egészségügyre, a felét a kórházmaffia nyúlja le, főleg az indokolatlanul drága megrendelések és manipulált közbeszerzések révén. A körzeti orvosoknak hozzájuk képest csak eurocentek jutnak" - érvelt a riporternek.

Az újságíró megkérdezte Liptáktól, miként viselkedik azokkal, akik nem fizetnek, mert elegendőnek tartják a kötelezően befizetett egészségügyi járulékot, az orvos rávágta: „Hát nekik pechjük van!" Ezután észbe kapott, és rögvest hozzátette: „Én senkitől sem kérek hálapénzt, aki azonban ad, attól elfogadom." Arra nem válaszolt, vajon ebből adózik-e.

Nyilatkozatától több megkérdezett orvos elhatárolódott, ám az utca emberei a riportban kivétel nélkül állították, hogy a magánorvos őszintén feltárta az egészségügyi ellátást beárnyékoló, elképesztő méretű korrupciót. Legtöbben elismerték, hogy már adtak hálapénzt vagy különböző ajándékot, főleg márkás alkoholt az orvosoknak. Pásztor László, a szlovákiai magánorvosok társulásának (ASL) elnöke úgy vélekedett, hogy az ajándék elfogadása nem ütközik törvénybe, kollégája pedig pontatlanul fogalmazott, mert azt kellett volna válaszolnia, hogy „szponzori pénzeket" fogad el, s akkor most nem vizsgálódna ügyében a rendőrség.

Érdeklődésünkre Martina Soltésová, az egészségügyi tárca szóvivője elmondta, hogy az állami és a két magán egészségügyi biztosító havonta minden biztosítottjáért 2,03 és 2,83 euró közötti összeget utal az illetékes magánrendelőbe, ahol a páciensek száma átlagosan 1700 körül mozog. Ezt az összeget akkor is megkapják, ha nem mindenki fordul havonta az orvosához.

„Átlagosan havonta 2931 eurót kap egy-egy magánorvos ebből a forrásból, ezenkívül a különböző szűrésekért, a műtét előtti ellátásért és más ellátásért is fizetnek a biztosítók" – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.