Videók bizonyíthatják, hogy szíriai civilek haltak meg az orosz bombázásban

A New York Times gyűjtött össze több olyan az internetre frissen feltöltött videót, amelyek ellentmondanak Vlagyimir Putyin orosz elnök állításának, miszerint nem haltak meg civilek az oroszok által Szíriában végrehajtott bombázásokban.

A hivatalos orosz közlések szerint a légierő kizárólag az Iszlám Állam és más, ismert terrorszervezetek hadállásai ellen hajtottak végre légitámadásokat szerdán és csütörtökön Szíriában. Tegnap kormányellenes aktivisták nem sokkal a bombázások megkezdése után már arról számoltak be, hogy legalább harminc civil veszítette életét a bombázásokban, és hogy az orosz gépek nem kifejezetten a terroristák, hanem az Aszad-rezsim ellen lázadó egyéb csoportok által felügyelt területeket vették célba.

A minap az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának általános vitája alkalmából New Yorkban tartózkodó orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov újságíróknak azt mondta, országa ugyanazokat a szervezeteket tekinti ellenségnek, mint amelyeket az Egyesült Államok vezette koalíció is támad. Lavrov cáfolta azt a híresztelést is, miszerint az orosz légierő Bassár el-Aszad elnök ellenségeit vette volna célba. Mint mondta: „Mi nem támogatunk senkit a saját népével szemben. Mi a terrorizmus ellen harcolunk".

Vlagyimir Putyin orosz elnök tagadta, hogy a légicsapásoknak civil áldozatai lettek volna, ezzel szemben már az első támadások után felkerültek olyan videók az internetre, melyek ezt cáfolják.

Az orosz bloggerek által is közzétett felvételek készítői civil áldozatokról beszélnek, illetve állítják, hogy a légitámadások szíriai kormányellenes felkelő alakulatok területeit érintették. Ezek a szervezetek ugyan az Aszad-reszim ellen lázadtak fel, de nem minősülnek terrorszervezetnek.

Az orosz légicsapásokat bemutató, valószínűleg egy drón által felvett videót elemezve David Cenciotti, az olasz légierő egykori pilótája blogjában azt írja, hogy a bombák mintha több méterrel elkerülték volna a célt.

Több videóban a Homsz tartománybeli Talbiseh várost ért légicsapás véres következményeit dokumentálták kormányellenes aktivisták. A felvételeken civil áldozatok, köztük gyerekek is láthatóak.

A Fehér Sisakok nevű önkéntes egészségügyi csoport a közösségi médiában közölte, hogy a városban legalább 30 civil halt meg. Homszból a kormányellenes alakulatok már a múlt hónapban kiűzték az Iszlám Államot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.