galéria megtekintése

A bajba jutottak maguk küldik a koordinátákat az őrségnek

2 komment


Veres Dóra

A gumicsónakokat hajtó motorok nagyon gyorsan felmondják a szolgálatot, és hiába hívják azonnal a parti őrséget, olykor egy egész éjszakát is a nyílt tengeren kell töltenie a menekülteknek – mondta lapunknak Laura Lanuza, a Proactiva Open Arms nevű civil szervezet munkatársa. A spanyol csapat Leszbosz szigetén három mentőhajóval segít a bajbajutottakon. Az egyik északon, a másik délen őrjáratozik, vészhelyzetre tartják fenn a harmadikat.

Mint Lanuza meséli, a legtöbb Európába tartó menekültnek van okostelefonja, így ha bajba kerülnek, maguk küldik el a koordinátáikat a civil szervezeteknek, illetve a görög parti őrségnek.

– Télen jóval kevesebben jönnek, mint nyáron. Mostanában naponta átlagosan 13-15 csónak fut be – jegyzi meg. Hozzáteszi, hogy az elmúlt napokban szeles, hideg idő volt, így még kevesebben érkeztek. A következő napokra felmelegedést jósolnak, így biztosan többen indulnak útnak a nyolc-tíz kilométerre fekvő török partoktól. Amikor nyugodt a tenger, nincsenek technikai problémák és a török hatóságokat is sikerül kijátszani, egy csónak két-három óra alatt átérhet az Égei-tengeren.

 

A csónakokat húsz főre tervezték, de átlagosan 50-60 ember utazik bennük. A nőket és a gyerekeket rendszerint középre ültetik. A legtöbben vészes kihűléses állapotban érnek partot, azonnali orvosi ellátást igényelnek. Ezután szállítják őket a táborokba, ahol elvégzik a regisztrációt. A folyamat nyáron nagyon lassan ment, több napot is várni kellett, hogy valaki sorra kerüljön – igaz, akkor előfordult, hogy négyezren értek partot naponta. Az elmúlt pár hónapban már nem kígyóztak hosszú sorok a regisztrációs pult előtt, így a szírek, afgánok és irakiak továbbindulhatnak a vágyott úti cél felé. Lanuza tapasztalatai szerint a legtöbben Németországba tartanak, de közkedvelt végállomás Nagy-Britannia és Svédország is.

 Menekült gyerekek a görög–macedón határon
Menekült gyerekek a görög–macedón határon
Marko Djurica / Reuters

Azt Lanuza is megerősíti, hogy a múlt novemberi EU–török megállapodás után megcsappant a hajók száma, de néhány nappal később ismét sorra érkeztek a menekültek – igaz, más útvonalakon. – A mostani brüsszeli EU-csúcs után sem számítok jelentős változásra, kiterjedt embercsempész-hálózat működik Törökországban, találnak majd megoldást. Elképzelhető, hogy nem Leszbosz lesz az elsődleges úti cél, hanem egy távolabbi sziget, ahová nehezebb lesz eljutni, így még több pénzt kérnek majd a jobb élet reményében útnak indulóktól – tette hozzá a spanyol aktivista.

Március első hetében több mint 8700 menekült érkezett Görögországba az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) legfrissebb adatai szerint. A legtöbben Leszboszon értek partot. Év eleje óta összesen több mint 76 ezren kötöttek ki a szigeten. Népszerű célpont a Leszbosztól délre fekvő Híosz is. Itt február közepén nyitották meg az első hotspotot, a regisztrációs és fogadó központban közel 1100 embert tudnak elszállásolni. Ez nem sok, tekintettel arra, hogy a nyári időszakban átlagosan háromszor ennyien érkeznek, de télen nincs akkora gond: februárban több mint ezernyolcszázan kötöttek itt ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.