Veszélyben a high-tech termékek Kína miatt

Az EU, az USA és Japán együtt fordul a Világkereskedelmi Szervezethez, mivel Kína olyan mértékben korlátozta a ritkafémek kivitelét, hogy az már veszélyezteti a technológiai ipart.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán hivatalosan is a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordul Kína gazdasági intézkedései miatt. Kína ugyanis olyan mértékben korlátozza a ritkafémek és más nyersanyagok kivitelét, hogy az már hatással lehet a nagyobb iparágak termelésére is. Ez az első eset, hogy az EU, az USA és Japán együtt fordulnak a WTO-hoz.   

– A kínai korlátozás sérti a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, ezért el kell törölni. Sérti az EU termelőit és fogyasztóit is, sőt veszélyezteti a high-tech termékek gyártását és a zöld üzletágat is – mondta Karel De Gucht kereskedelmi biztos.

Kína termeli ki a 17 ritkafém 97 százalékát, ez világszerte döntő fontosságú az elektronikai, a védelmi és a megújuló energiára épülő ipar számára.

Kína tagadja a másik három gazdasági hatalom vádjait. Peking szerint csak azért vezettek be korlátozást, hogy biztosítsák, a nyersanyagok túlzott kitermelése nem okoz majd környezeti károkat. Azonban az is felmerült, hogy Kínán belül ezzel az intézkedéssel akarják alacsonyan tartani a nyersanyagárakat, ezzel a kínai termelők előnyhöz jutnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.