Lassa-vírus nehezítheti az ebola elleni harcot

Novembertől áprilisig Lassa-láz szezon van Nyugat-Afrikában. A vírusos, vérzéses megbetegedés feledésbe merült az ebola-járvány miatt, ezért egészségügyi dolgozók arra figyelmeztetnek, hogy ha a megbetegedések száma növekszik, nem tudják felvenni a harcot ezzel a kórral is, amely egyébként gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.
A Lassa-láz tünetei első ránézésre megegyeznek az eboláéval, így a beteg általában lázas, belső vérzése van és hány. Azonban ez a vírusos, vérzéses láz már nem új keletű probléma a nyugat-afrikai országokban. A kór 300-500 ezer embert fertőz meg, és több mint 20 ezer halálos áldozatot szed évente.

Két fő különbség van az ebola és a Lassa-vírus között: utóbbit patkányok terjesztik, különösen a száraz évszakban, novembertől áprilisig. A rágcsálók bemennek a lakásokba, az élelmiszerraktárakba, megfertőzve ezzel a lakosságot.

Az ebolával leginkább sújtott országoknak a másik vérzéses vírussal is szembe kell nézniük. Nagy arányú megbetegedéseket figyeltek meg például Nigériában. Dr. Geraldine O'Hara, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) tagja a BBC-nek elmondta, hogy egyik kollégája minden erőfeszítés ellenére a Lassa-lázban hunyt el. Tucatnyi megbetegedésről számolt be egy egyetemi professzor Sierra Leonéban.

Robert Garry, a Tulane Egyetem tanára már évtizedek óta kutatja a Lassa-lázat. Szerinte a vírus megelőzéséért tett kutatások csak akkor folytatódhatnak, ha az ebola terjedését sikerül megfékezni.

A vérzéssel és magas lázzal járó vírus emberről-emberre terjed, de nem mindenkit fertőz meg súlyosan. A halálozási arány ennek ellenére nagyon magas, több mint 70%. Ahogy az ebolánál, a Lassa-lázzal fertőzött betegeket is karanténban kell kezelni.

Az ebola megjelenése előtt a Lassa-lázra irányult a legnagyobb figyelem Nyugat-Afrikában. Az első ebolás beteget is egy Lassa-laborban szűrték ki, Sierra Leonéban. A sors fintora, hogy a Lassa-vírus legismertebb kutatója, dr. Sheik Umar Khan ebolában halt meg szeptemberben. A Kenema Kórház Lassa-osztálya is ebolás betegekkel van telezsúfolva.

Rejtett katasztrófa

A nyugat-afrikai egészségügyi dolgozók túlterheltek az ebolások kezelése miatt. Részben ezért, részben az erőforrások hiánya miatt néhányan aggódnak, hogy a Lassa-fertőzéseket félrediagnosztizálják és félrekezelik.

Christian Happi, a Redeemer Egyetem professzora szerint sok lassás beteget ebolásként diagnosztizálnak Nigériában. A kutató hozzátette, a hasonló tünetek miatt nagyon komplikált a helyzet Sierra Leónéban és Libériában is.

Egy másik kutató szerint a vérzéssel járó vírusos megbetegedés rejtett katasztrófa. Dr. Matthias Borchert a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az ebola terjedése miatt nehéz szembeszállni a Lassa-vírussal vagy a maláriával, annak ellenére, hogy mindkét betegség gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

Nehéz különbséget tenni egy ebolás és egy lassás beteg között, a páciens félrekezelése azonban halálos lehet. A Nyugat-Afrikában több mint 5000 halálos áldozatot követelő halálos kór megjelenése előtt, ha egy beteg kórházba ment, akkor biztosan Lassa-láza volt, ez most már lehet ebola is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.