Verespatak: Keményebb fellépésre számíthatnak az engedély nélkül tüntetők

Keményebb karhatalmi fellépésre számíthatnak a verespataki bányaprojekt elleni demonstrációk résztvevői, ha továbbra is engedély nélkül próbálják korlátozni a járművek forgalmát Bukarestben.

Keményebb karhatalmi fellépésre számíthatnak ezentúl a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt elleni demonstrációk résztvevői, ha továbbra is engedély nélkül próbálják korlátozni a járművek forgalmát a román fővárosban - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

A kormányzó szociálliberális szövetség politikusai azt követően kértek erélyesebb fellépést a csendőrségtől, hogy csütörtökön tüntetők vették körbe és rongálták meg Daniel Barbu kulturális miniszter autóját.

A Mediafax szerint Radu Stroe belügyminiszter hétfőn eligazítást tartott a csendőrség vezetőinek, és arra utasította őket, hogy ne tűrjenek el többé semmilyen törvénysértést, egyebek mellett azt sem, hogy a tüntetők elfoglalják az úttestet.

A konfliktusokat megelőzendő a csendőrség figyelmeztetni fogja a tüntetések szervezőit, hogy a gyülekezési törvénynek megfelelően engedélyeztessék a demonstrációkat. 

Szeptember elseje óta minden vasárnap több ezer környezetvédő vonult fel Bukarestben, akadályozva a forgalmat a román fővárosban. A csaknem két hónapja tartó maratoni tüntetéssorozat elején a tiltakozók naponta elfoglalták az úttestet találkozóhelyük, az Egyetem tér környékén.

Bár a közösségi portálokon szerveződő tüntetéseket a legritkább esetekben jelentették be előre, a megmozdulások első napjaiban a csendőrség szóvivője úgy nyilatkozott: amíg a tüntetők békésen viselkednek, kizárt, hogy a csendőrség erőszakot alkalmazzon ellenük.

A csendőrség hétfői közleménye szerint a tüntetéssorozat kezdete óta 26 személyt bírságoltak meg az engedély nélküli demonstrációk idején. A kommüniké ugyanakkor felhívja a tüntetők figyelmét arra: a gyülekezési törvény előírja, hogy a véleménynyilvánítási szabadság nem akadályozhatja a közutak rendeltetésszerű használatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.