Véres harcok a Hamász rakétafészke körül

Vasárnap a gázavárosi Szadzsahíja negyed volt a fő helyszíne Izrael és a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász tizenhárom napja tartó harcának. A hajnal óta tartó összetűzésekben csak itt 60 palesztin halt és négyszáz sérült meg. Az amerikai külügyminiszter az Izrael önvédelmi jogáról szóló nyilatkozatok ellenére nincs elragadtatva a Protective Edge hadművelettől. A Hamász állítólag túszul ejtett egy izraeli katonát.
Sérült férfit segítenek ki a házból, amelyet palesztin elmondás szerint izraeli rakétatámadás ért
Sérült férfit segítenek ki egy házból, amelyet palesztin közlések szerint izraeli rakétatámadás ért
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Vasárnap a gázavárosi Szadzsahíja negyed volt a fő helyszíne Izrael és a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász tizenhárom napja tartó harcának. A hajnal óta tartó összetűzésekben csak itt 60 palesztin halt és négyszáz sérült meg.  A negyedből több ezer ember menekült el, egy-egy része felett sűrű fekete füst gomolygott, nem világos, hogy az izraeli tüzérségi tűz, vagy a Hamász felrobbant arzenálja miatt. Az izraeli hadsereg (IDF) szerint azóta, hogy csütörtök este Izrael elindította a szárazföldi offenzívát a Gázai övezet ellen, csak Szadzsahíjából 140 rakétát lőttek ki Izrael felé.

Bár IDF előre figyelmeztette Szadzsahíja lakóit, hogy meneküljenek, ezt sokan nem tették meg, a leginkább talán azért, mert mint mindig, a Hamász most is mindenkit felszólított, hogy maradjon.

A Hamász késő esti bejelentése szerint a palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtett egy izraeli katonát. Ezt Abu Ubaida szóvivő közölte a Hamász televíziójában, azzal, hogy a „megszállók” be is ismerték a túszejtés tényét. Bár az IDF egyelőre csak annyit mondott, kevés az esély, hogy a hír igaz, Gázavárosban sok helyütt levegőbe leadott lövésekkel ünnepeltek. Egy izraeli katona elfogásával a Hamásznak adu kerülne a kezébe Izraellel szemben. A 2006. június 25-én túszul ejtett tizedes, Gilad Salit öt éven át volt a palesztin szélsőségesek foglya, mire ezer börtönben lévő palesztinért elengedték.

A Hamász a rengeteg szadzsahíjai halálos áldozat és sérült miatt a Vöröskereszt közvetítésével háromórás humanitárius tűzszünetet kért és kapott Izraeltől. Ezalatt evakuálták, akit lehetett, de egy óra sem telt el, és újra kitörtek az összetűzések, állítólag azért, mert palesztin szélsőségesek izraeli katonákra lőttek. A tűzszünet eredetileg helyi idő szerint délután fél négykor (magyar idő szerint fél háromkor) járt volna le, de az IDF egy órával meghosszabbította.

Az izraeli hatóságok vasárnap este humanitárius központot hoznak létre a Gázai övezet északi sarkában, az erezi átkelőnél, amely védve lesz a gázai rakétáktól, és ahol az izraeli orvosok fognak gázai civileket kezelni. A központban lesz műtő és kórterem, de szülőszoba is. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentése szerint az övezetbeli kórházak a teljesítőképességük határán vannak. A sérültek ellátását néhol tizenkét órás áramkimaradások nehezítik.

Sérült izraeli katonákat látnak el Gáza határán
Sérült izraeli katonákat látnak el Gáza határán
Baz Ratner / Reuters

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy CNN-nek adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy Izrael nem akarja elfoglalni a Gázai övezetet, de a Protective Edge hadművelet és benne a szárazföldi offenzíva addig tart, amíg Izraelbe vissza nem tér a nyugalom. Aránylag gyorsan haladunk – válaszolta Netanjahu a CNN kérdésre, hogy mennyi időt vehet igénybe az egész.

A hadműveletet Izrael a Hamász által kilőtt rakétákra válaszul indította el tizenhárom nappal ezelőtt, a szárazföldi offenzíva célja pedig felszámolni azt a föld alatti alagútrendszert, amelyet a Hamász és a többi palesztin szélsőséges szervezet csempészeten kívül merényletek elindítására is használ. Az IDF közlése szerint eddig 40 alagutat találtak meg, amelyből 14 egészben megvan. Peter Lerner IDF-szóvivő szerint a Hamásszal vívott összetűzések nagy része az alagutak környékén folyik.

Palesztiin közlések szerint a tizenhárom napja tartó konfliktus a Gázai övezetben élők között eddig 425 áldozatot szedett. Hetvenhat gyerek és 36 nő van közöttük. Kétezer-hatszázan sérültek meg. Vasárnap csak Szadzsahíjában hatvan, máshol a Gázai övezetben 29 ember halt meg. A szombat esti és vasárnapi harcokban 13 izraeli katona vesztette életét, ötvenet pedig kórházban ápolnak. Közülük hétnek válságos az állapota. Öt izraeli katona korábban esett el – az első még pénteken, baráti tűzben vesztette életét –, így az IDF halottainak a száma 18-nál jár. A Hamász rakétáinak eddig két civil esett áldozatul.

Hét izraeli katona akkor halt meg, amikor egy gránátvetővel eltalálták azt az M113-as páncélozott személyszállítót, amelyben ültek. Az M113-asok ötven éve, a hatvanas évek óta hadrendben vannak, az incidens után pedig az IDF magas rangú tisztségviselői sorra bírálták a használatukat. Két elesett izraeli katona amerikai állampolgár volt. A szárazföldi offenzíva eddigi két napja alatt egyébként több izraeli katona esett el, mint az ez előtti alkalommal, amikor az IDF egységei a Cast Lead hadművelet keretében 2008-2009 fordulóján három hétre bevonultak a Gázai övezetbe.

Izrael hatalmas erőkkel támad a palesztin szélsőségesek ellen. Az IDF szerint csak a légierő 1032 célpontra mért csapást a szárazföldi offenzíva elindítása óta eltelt három nap alatt. – A hétvégén drámaian nőtt a halottak száma, ugyanakkor azt gondolom, túlságosan hosszan nem tart majd el az izraeli szárazföldi beavatkozás. A megszállás nem reális, és ha megnézzük a térség történetét, nincs is rá szükség – mondja kérdésünkre Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem társadalomtudományi karának dékánhelyettese. Úgy véli, pár napig eltarthat még az invázió, de nem tartja valószínűnek, hogy Izrael a Hamász gázai uralma megdöntését, a hatalomnak a Fatahhoz való átjátszását akarná. „Ha nagyszámú civil áldozat árán is, Izrael el tudná érni ezt, de nem érdeke, elvégre a Hamász legalább fenntart egy bizonyos rendet. Kérdés, mi következne utánuk."

A franciák eközben Katar segítségével próbálják „megpuhítani" a Hamászt, amelynek vezetésével Mahmúd Abbász palesztin elnök is egyeztet.

Azt, ami Szadzsahíjában ma történt, Nabil el-Arabi, az Arab Liga főtitkára Izrael háborús bűneként ítélte el, és egy bekapcsolva maradt mikrofon jóvoltából kiderült az is, hogy John Kerry amerikai külügyminiszternek sem tetszik a dolog. Kerry az NBC-nek először még úgy nyilatkozott, Izraelnek joga van megvédeni magát, később azonban az egyik tanácsadója előtt a gázai övezetbeli áldozatok kapcsán szarkasztikusan megjegyezte: „Ez aztán a hajszálpontos hadművelet. Át kell mennünk. Még ma este. Hülyeség csak itt ülni és nem csinálni semmit." Az amerikai külügyminiszter az eddigi hivatalos információk szerint hétfőn Kairóba, kedden Jeruzsálembe utazik el tárgyalni a konfliktus megoldásáról.

– Bár meggyengült a térségben, Washington továbbra is rendelkezik befolyással mind az izraeli, mind pedig a palesztin félre – mondja erről Csicsmann, aki nem tartja „alibiútnak" Kerry vizitjét. Egyébként ha az Egyesült Államok diplomáciai célkitűzései érvényesülnének, akkor ma már a pecsét is megszáradt volna az izraeli-palesztin békeegyezményen. Ezt az amerikaiak most tavaszra kívántak tető alá hozni, mielőtt a terv feladására kényszerültek volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.