Verekedésig fajult a düh a kompbaleset miatt

A dél-koreai katasztrófa áldozatainak a hozzátartozói a rendőrökkel tűztek össze Csinda szigetén.
Összeverekedtek a rendőrökkel , akik azon háborodtak fel, hogy a hatóságok szerintük tehetetlenkednek a még mindig eltűntként nyilvántartott 256 utas keresése során.

A verekedés akkor tört ki, amikor vasárnap reggel a mentés központi helyszínén összegyűlt, kétségbeesett hozzátartozók közül mintegy százan nekivágtak a Szöulba vezető útnak, hogy a fővárosban tiltakozzanak a baleset után mentés és menekítés hatósági dilettantizmusa ellen. A rendőrök az útjukat állták a szárazföldre vezető hídon. Ekkor törtek  ki az összecsapás. Sérültekről nem érkezett hír.

A komp, a Sewol szerdán szenvedett balesetet Incseonvól Dedzsu szigete felé tartó menetrendszerinti 14 órás út út utolsó harmadában.  A katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és eközben felborult, majd elsüllyedt. Bár a 475 utas többségén már rajta volt a mentőmellény, az irányítás arra utasított, hogy senki ne ugorjon a vízbe.Ezt a komp szombaton letartóztatott kapitánya, Li Dzson Szeok azzal indokolta, hogy a borulás miatt ugrani túl veszélyes lett volna.

A gyanú szerint Li egy olyan, kevésbé tapasztalt tengerészre bízta a kompot, aki még nem hajózott ezeken a vizeken, és egy rövid időre felügyelet nélkül magára is hagyta a hajóhídon. Emiatt a kapitányt többek között gondatlansággal és a tengeri jog megsértésével vádolják. Tegnap bocsánatot kért.

A mentést szerda óta folyamatosan mostoha időjárási körülmények hátráltatják. A mentőalakulatoknak a kompba csak vasárnapra virradóra sikerült behatolniuk. Huszonkét holttestet találtak meg, amivel az áldozatok száma hivatalosan 54-re emelkedett. Eddig százhetvennégy embert sikerült kimenekíteni, 248-at hivatalosan eltűntként tartanak nyilván.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.