Venezuela elismerte a rendőri túlkapásokat

A venezuelai főügyész szerint hatvan esetben indítottak vizsgálatot, hogy kiderüljön, valóban sérültek-e az emberi jogok a hetek óta tartó tüntetéseken.

„Igen, valóban történtek rendőri túlkapások, nem tagadjuk, és az ügyészi hivatal nyomoz az ügyben" – idézi Luisa Ortega főügyész helyi televízióban elhangzott szavait a BBC. Ortega szerint erőszakos cselekmények elkövetése miatt eddig 15 rendőrt zártak börtönbe, és hozzátette, hogy mindazok a hatósági személyek, akik hibát követtek el, felelni fognak tetteikért. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy Venezuela ellen „szisztematikus és előre eltervezett nemzetközi támadás" folyik.

A nemzetközi sajtót eddig rengeteg olyan kép járta be, amelyek a venezuelai tüntetések túlkapásait dokumentálják. A képek eredetisége számos esetben megkérdőjelezhető, ám tény, hogy a február eleje óta tartó, gyakran erőszakba torkolló tüntetéssorozat számos résztvevője panaszkodott a sajtó munkatársainak rendőri túlkapásról, sőt, sokan egyenesen kínzásokról számoltak be.

A kormány ezzel szemben azt állítja, hogy jobboldali fasiszta csoportok – ezt a jelzőt gyakran a tüntetőkre is alkalmazzák – felelősek az erőszakért, valamint az is többször elhangzott már Nicolás Maduro elnök szájából, hogy az Egyesült Államok áll a tüntetések mögött.

Ortega a legfrissebb halálos áldozatokra és sérültekre vonatkozó adatokat is közölte: e szerint eddig legalább 31-en vesztették életüket a tüntetésekben, és mintegy 461 ember sérült meg (318 civil és 143 rendőr).

A tüntetések Venezuela nyugati államaiban robbantak ki február elején, miután egy diáklányt majdnem megerőszakoltak. Február közepére a tüntetések átterjedtek több városra, köztük Caracasra is. A dühös tömeg immáron nemcsak a rossz közbiztonság és a bűnözés miatt tüntet, hanem a gazdasági válság, a magas infláció és az alapvető élelmiszerek hiánya miatt is. Sokan azonban ennél többet, Nicolás Maduro lemondását követelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.