galéria megtekintése

Végveszélyben vannak a szlovákiai magyar iskolák

A jelenleg működő 250 szlová­kiai magyar tannyelvű általános iskolából mintegy száz szűnne meg, végveszélybe kerülhet több magyar gimnázium és néhány szlovák kisiskola is egy tavaly, a pozsonyi parlament kormánypárti többsége által elfogadott jogszabály miatt.

Ez a takarékosság és észszerűsítés jelszavával megszabta, hogy minimálisan hány tanulónak kell lennie egy-egy iskolában. Ennek alapján

az általános iskolák alsó tagozatában legalább 11 elsős, a 2-4. évfolyamban 13, a felső tagozatban (5-9. évfolyam) 15, a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban pedig minimálisan 17 diák szükséges az adott iskola fennmaradásához.

„A pozsonyi parlamentben annyit sikerült elérnünk, hogy a törvénymódosítás az általános iskolák esetében csupán idén szeptembertől lesz hatályos. Bíztunk abban, hogy ezalatt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az iskolák fenntartóival, a helyi önkormányzatokkal közösen életképes modellt sikerül kimunkálnia. Sajnos ez nem történt meg” – nyilatkozta a Népszabadságnak Érsek Árpád.

 

A Híd párt oktatási szakpolitikusa szerint a nemzetiségi kisiskolák létét nemcsak a módosított jogszabály, hanem az egyre lesújtóbb demográfiai hullámvölgy, továbbá az a sajnálatos tény is veszélyezteti, hogy

a magyar szülőknek – főleg a vegyes házasságokban élőknek – több mint negyede szlovák tannyelvű intézményekbe íratja be gyermekeit.

Albert Sándor oktatási szakértő legalább három éve hangoztatja: a legfőbb ideje közösen, szakmai szempontok alapján átgondolni, hogy Szlovákia magyarlakta régióiban milyen iskolákat, iskolahálózatot kellene működtetni. „Be kell látnunk, hogy a jelenlegi nemzetiségi oktatási hálózatunk főleg az évről évre csökkenő diáklétszám miatt még középtávon sem lesz életképes. Persze tudom, hogy

amelyik településről elviszik a kisiskolát, ott megszűnik a közösségi kulturális élet, fokozatosan elnéptelenedik a falu is.

Ha azonban szakmai oldalról tekintek a helyzetre, akkor nyilvánvaló: a nagyobb diáklétszámmal, párhuzamos osztályokkal működő iskolák mindig jobb eredményt produkálnak, mint a kisiskolák” – vélekedett. Követendő példának az erdélyi megoldást tartja, ahol a szórványokban kistérségi magyar iskolákat hoztak létre.

Legalább 11 kisdiák kell egy első osztály elindításához
Legalább 11 kisdiák kell egy első osztály elindításához
Radovan Stoklasa / Reuters

A Híd, valamint a Magyar Közösség Pártjának vezetői és szakértői azt tudatosítják, hogy a nemzetiségi iskola a felvidéki magyarság megmaradásának, szellemi gyarapodásának legfontosabb pillére. A. Szabó László, az MKP szakpolitikusa lapunknak kifejtette: ha a párt a március eleji választásokat követően visszakerül a pozsonyi parlamentbe,

indítványozni fogja, hogy a kisiskolák létéről ne a pozsonyi bürokraták, hanem a fenntartó önkormányzatok döntsenek.

Áthidaló megoldásként pedig örömmel fogadják Orbán Viktor magyar kormányfő felajánlását, aki kabinetje nevében a szeptemberben kezdődő tanévben 900 millió forinttal segítené az érintett önkormányzatokat minél több magyar kisiskola megőrzésében. Megkeresésünkre nem talált kivetnivalót ebben a pozsonyi oktatásügyi tárca kommunikációs osztálya sem.

Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője üdvözölte a magyarországi felajánlást, amely azonban szerinte legfeljebb csak ideiglenes megoldást nyújthat. „Kisiskoláink megmentéséhez, további eredményes működésükhöz a legjobb európai gyakorlatokon nyugvó, fenntartható modellre van szükség, amelynek finanszírozását külön törvény szavatolná, s amelyhez akár uniós források is szóba jöhetnének. Ezért február elejére Strasbourgban tanácskozást szervezek, amelyen meghívásomra neves finn, dél-tiroli és más kisebbségpolitikai szaktekintélyek, valamint szlovákiai szakpolitikusok vesznek részt.

Legalább száz felvidéki magyar polgármester és iskolaigazgató is jelezte, hogy eljön.

Célunk olyan gyakorlati anyagokat tartalmazó dokumentum kimunkálása, amely kellő nemzetközi hátszelet teremt a kisiskoláink megmentéséhez, oktatási hálózatunk korszerűsítéséhez” – tájékoztatta lapunkat az EP-képviselő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.