Végleges felmentés az olasz szexgyilkossági ügyben

Az olasz legfelsőbb biróság ötödik büntető szekciója Rómában pénteken késő este, több mint tízórás zárt ajtók mögötti tanácskozás végeztével felmentette az amerikai Amanda Knoxot és az olasz Raffaele Sollecitót a gyilkosság vádjában a hét és fél évvel ezelőtt, 2007. november 1-én Perugiában holtan talált brit diáklány, Meredith Kercher ügyében.

Első fokon a bíróság még bűnösnek mondta ki a két személyt egy harmadik vádlottal, az elefántcsontparti Rudy Guede társaságában, aki külön eljárásban 30, majd fellebbezést követően 16 évi börtönt kapott.

Knox tavaly az amerikai ABC stúdiójában. Manipulált, de ártatlan?
Knox tavaly az amerikai ABC stúdiójában. Manipulált, de ártatlan?
Andrew Kelly / Reuters

Knoxot, aki Kerchner lakótársa volt, és olasz barátját, Sollecitót 2011-ben a fellebbezési tárgyaláson szabadlábra helyezték, majd tavaly januárban Firenzében újra elítélték őket azzal a váddal, hogy részesei voltak a gyilkossággal végződő aberrált szexuális aktusnak. Egy éve Knoxot 28 és fél évre, Sollecitót pedig 25 évi börtönre ítélték, a firenzei döntés utáni mostani fellebbezésre a legfelső bíróságon szerdától került sor, amelyet az olasz sajtón kívül érthetően a brit és az amerikai média is nagy figyelemmel kísért.

A legfelsőbb bíróság most ugyanakkor hazugságért három évi börtönt rótt ki Knoxra, amit az amerikai már kitöltött korábban a négy évig tartó előzetese során – jelentette a La Repubblica péntek este.

Knoxot csak az ügyvédei képviselték a római tárgyaláson, ő maga maradt az egyesült államokbeli Seattle-ban. Sollecito, aki szerdán a vádbeszédet, majd péntek délelőtt a védőbeszédeket apjával és új menyasszonyával együtt a tárgyalóteremben hallgatta végig, hazautazott Bariba, hogy ott várja meg a legfelsőbb bíróság döntését. Az ő ügyvédje, Giulia Bongiorno azzal érvelt, hogy külön kell választani Sollecito és Amanda Knox megitélésének ügyét, mert a fiatalember Forrest Gumphoz hasonlítható, hiszen a nő irányította és manipulálta.

Bongiorno egy sajátos csavarral azt fejtegette, hogy Knox is ártatlan, hiszen nem lépett be a bűntett helyszínére, a szobába a gyilkosságkor, tehát 2007. november elseje estéjén, de hazudott Sollecitónak, akinek lakásában volt, hogy munkába kell mennie, mert SMS-t kapott a bártulajdonos Patrick Lumumbától. Szerinte a gyilkosság után Knoxra a perugiai rendőrségen egy médium gyakorolt nyomást, márpedig ez elfogadhatatlan. Knox ekkor a gyanút ráirányította Lumumbára, aki viszont utóbb tanúkkal bizonyította, hogy a gyilkosság idején a bárban volt.

A védőügyvéd szerint Meredith Kerchner meggyilkolása este 21 óra és 22,15-között történt, amikor az elefántcsontparti Rudy Guede – akit első fokon 30 évre ítéltek, majd fellebbezést követően 16 évi börtönbüntetését azóta is tölti – küldött egy SMS-t a mobiljáról. Mint az ügyvéd állította, az ítélet tévedéseken és ellentmondásokon alapult.

És Sollecito, aki az ügyvéd szerint csak egy Forrest Gump volt
És Sollecito, aki az ügyvéd szerint csak egy Forrest Gump volt
Remo Casilli / Reuters

Knox két ügyvédje ugyancsak „súlyos igazságszolgáltatási tévedésre, a tények eltorzítására" hivatkozva felmentést, a tavaly januári, firenzei fellebbviteli bíróság által kiszabott 28 és fél év börtönbüntetést megsemmisítését kérte. Mint állították, az áldozat párnáján talált ujjlenyomatok nem Knoxtól származnak, s a szobában egyáltalán nem volt semmi nyoma. Mint egyikük közölte, Knox, aki négy évi börtön után a 2011-es felmentő ítéletet követően utazott haza, jelenleg anyjával Seattle-ban várják „nagyon aggódva" a bírósági döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.