Végeztek az Iszlám Állam második emberével

Fadhil Ahmad al-Hajali egy keddi amerikai légitámadásban vesztette életét. Ő volt a szunnita szélsőséges terrorszervezet második embere, az alapító, Abu Bakr al.-Bagdadi jobbkeze.
Egy júliusi keddi légitámadásban életét vesztette Fadhil Ahmad al-Hajali, az Iszlám Állam második embere – jelentette be pénteken a Fehér Ház. Hajali koordinálta a fegyverszállításokat és a pénz mozgását is a szunnita szélsőséges terrorszervezetben, és az ő nevéhez fűződik a tavaly júniusi offenzíva is, amelyben az Iszlám Állam egységeinek gyakorlatilag ellenállás nélkül sikerült elfoglalniuk Moszult. Kedden az iraki város mellett a kocsiját érő támadásban hunyt el. Vele volt Abu Abdullah, a dzihadisták kommunikációért felelős embere is.

„Hajali halála érzékenyen érinti az Iszlám Állam pénzügyeit, a kommunikációjára és a logisztikai műveleteit" – hangoztatta közleményében Ned Price az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács részéről.

Néhány hónappal ezelőtt az amerikaiak már tettek bejelentést az Iszlám Állam egyik helyettes parancsnokának a likvidálásáról. Ő Abdul Rahman Mustafa Mohamed volt, aki egy Tal Afar-i mecsetre mért légitámadásban vesztette el életét. Meg nem erősített információk szerint Mohammed nem sokkal a halála előtt az Iszlám Állam első emberévé lépett elő, Bagdadival ugyanis kis híján végezni egy korábbi légitámadásban.

A Hajali haláláról szóló heurisztikus kijelentéseket a szakértők elsietettnek tartják. Egyikük, Seth Jones, a RAND Corporation elemzője a Reuters kérdésére emlékeztetett, hogy az Iszlám Állam elleni harc sikere inkább a területi ellenőrzésen, semmint a vezetőségi tagok likvidálásán múlik, a terrorszervezet ugyanis szinte bármilyen rangú embere helyére képes állítani egy másikat anélkül, hogy az a működést veszélyeztetné.

Hajalinak tavaly decemberben egyszer már keltették a halálhírét, amelyről csak később derült ki, hogy tévedés. Az Iszlám Állam második emberéről akkor többek között Martin Demspsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke is múlt időben beszélt, a hivatala pedig azzal rázta le a tévedés vádját, hogy a média egyszerűen megmásította, amit a tábornok mondott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.