Véget ér a madagaszkári válság

Megállapodást írtak alá szombat éjjel a fő madagaszkári hatalmi csoportok a politikai átmenet időszakáról. Ezzel remélhetőleg véget ér a több hónap óta tartó belpolitikai válság a szigetországban.

A mozambiki fővárosban kötött, és ezért "maputói nyilatkozatnak" elnevezett megállapodást négyen írták alá, köztük az országot március óta irányító Andry Rajoelina volt ellenzéki vezető, illetve a lemondásra kényszerített Marc Ravalomanana elnök. Az egyezség szerint az átmenet időszaka az aláírástól számítva nem lehet több 15 hónapnál - jelentette be az ENSZ által delegált közvetítő, Tiébilé Dramé.

Az átmeneti időszak végén elnök- és parlamenti választásokat tartanak "átláthatóan, nemzetközi felügyelettel, majd helyreállítják a demokratikus intézményeket és az ország stabilitását" - tette hozzá Dramé.

Az átmeneti kormány összetételét egyelőre nem határozták meg - mondta a közvetítést vezető Joaquim Chissano volt mozambiki elnök. Az átmeneti kormány tagjai nem vehetnek részt a választásokon, annak elnöke viszont igen.

A száműzetésben élő Ravalomanana bejelentette, hogy "a nemzet érdekében személyesen nem vesz részt" az átmenetben. Közölte, hogy hazájába "a megfelelő időpontban" tér vissza.

A megállapodás értelmében felfüggesztik azt júniusi bírósági ítéletet, amelynek értelmében négy évi börtönbüntetést kellene letöltenie egy 2008-ban történt repülőgép-vásárlás ügyében. Ugyanígy kegyelmet kap mindenki, aki 2002. január 1-je és a mostani megállapodás időpontja között "tagja volt a kormánynak vagy az ellenzéknek". A emberiességi elleni és a háborús bűnök alól azonban nincs felmentés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.