Vége a Megauploadnak, a hackerek bosszút álltak

A hírhedt Anonymous hackercsoport megbénította az amerikai igazságügyi minisztérium, az FBI és a világ legnagyobb zeneipari cége, a Universal Music honlapját. Mindezt válaszul arra tették, hogy az amerikai hatóságok lecsaptak a világ egyik legnagyobb fájlmegosztójára.

Hadjárat és ellenoffenzíva az interneten: miután az amerikai hatóságok csütörtökön lekapcsolták a Megauploadot, és elfogatóparancsot adtak ki a világ egyik legnagyobb fájlmegosztójának több munkatársa ellen is, a hackerek visszatámadtak: az Anonymous hackercsoport nem csak az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium, de a zeneipari óriáscég, a Universal Music honlapját is elérhetetlenné tették.

Bár tisztviselők szerint az időzítés véletlen, az igazságügyi minisztérium éppen akkor állt a Megaupload elleni fellépéssel a nyilvánosság elé, amikor Washingtonban a képviselőház elé került a nagy felzúdulást keltő törvénytervezet, a SOPA, amely eddig példa nélküli szigorral sújtana le a világháló kalózaira. A pénteken bejelentett akció keretében Új-Zélandon letartóztatták a Megaupload alapítóját és főnökét, a Kim Dotcom néven ismert Kim Schmitzet is. Az Aucklandban élő német származású férfi szerzői jogok megsértése miatt állhat törvény elé: amíg cége 175 millió dollárnyi haszonra tett szert, a szerzői jogok tulajdonosait 500 milliós kár érte – hangzik a vád. Őrizetben van a Megaupload társalapítója, a szintén német Michael Ortmann, a marketingigazgató Finn Batato és egy új-zélandi holland állampolgár, Bram van der Kolk is. Az új-zélandi rendőrök 70 főnyi egysége tíz ingatlant kutatott át, és több millió dollár értékben foglalt le vagyontárgyakat, többek között egy Rolls Royce Phantom Drophead Coupe luxusautót is. Schmitz pénteken az aucklandi bíróságon azt mondta, a cégnek semmi rejtegetnivalója nincs. Ha bűnösnek találják, ötven évnyi börtön vár rá.

Amerikai igazságügyi tisztviselők szerint egyébként az ötszázmilliós becslés alsó határ, és az okozott kár ennél sokkal többre is rúghat. A vád Schmitzék ellen nemcsak szerzői jogsértés, hanem összeesküvés és felbujtás szerzői jogsértésre, pénzmosásra, és csalásra is. A Hongkongban bejegyzett Megaupload, illetve a vád alá helyezett másik vállalat, a Vestor olyan üzleti modellt alakított ki, amely támogatta az illegális tartalmak feltöltését, ugyanis fizettek a felhasználóknak a lopott filmek, zenék és más szellemi termékek feltöltéséért, noha tisztában voltak vele, hogy ez illegális – állítja az ügyészség.

De nem késett sokáig a megtorló akció sem: a hírhedt hackercsoport – amely eddig többek között a gyerekpornó-oldalak és a WikiLeaks ellen fellépő szervezetek honlapjának a feltöréséről vált ismertté – pénteken nagyszabású támadást indított az FBI, az amerikai igazságügyi minisztérium és a világ legnagyobb zeneipari cége, a Universal Music ellen, elérhetetlenné téve mindegyikük honlapját. A hackercsoportnak a Twitteren tett bejelentése szerint ekkora akcióra még nem volt példa az Anonymous történetében. „A kormány lekapcsolja a Megauploadot? Negyed óra, és az Anonymous lekapcsolja a kormány és a lemezkiadók honlapját” – hangzott a bejelentés.  A hackertámadással kapcsolatban sem az igazságügyi minisztérium, sem a szórakoztatóipar képviselői nem nyilatkoztak, a többek között a filmek életkor szerinti besorolásáért felelős szervezet, a Motion Picture Association of America szóvivője csak annyit közölt, együttműködnek a hatóságokkal a behatolók felderítése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.