galéria megtekintése

Mindenki kiakadt a liberálisok jelöltje miatt

6 komment


Szőcs Levente

Dagadó tiltakozásáradattal szembesül a román Nemzeti Liberális Párt (PNL), amiért bukaresti főpolgármesternek jelölte a szélsőjobboldali szimpátiával vádolt Marian Munteanu egykori diákvezért. A lépés ellen felemelte hangját jóformán mindenki, aki számít a civil szférában – a leghangosabban éppen a jobboldali értelmiség.

Marian Munteanu 1990-ben diákvezérként
Marian Munteanu 1990-ben diákvezérként
Facebook

Munteanu, az 1990-es kommunistaellenes tüntetések vezéralakja azután került a képbe, hogy a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított a PNL korábbi jelöltje ellen. A kampány kezdetéig kevesebb mint egy hónap van hátra, így a párt vezetői kedd este bemutatták az új kiszemeltet. A hagyományos és a közösségi média szinte azonnal „felrobbant”, tucatszám jelentek meg a bíráló cikkek ismert politológusok, írók, értelmiségiek tollából. Tekintélyes civil szervezetek sora – köztük a jobboldali értelmiség „fészkének” számító Társadalmi Párbeszéd Csoport – kérte a PNL-t, hogy vonja vissza Munteanu jelölését, mert az fasiszta eszmékkel szimpatizál és „ortodox fundamentalista diskurzusa nem egyeztethető össze a demokratikus, sőt az alkotmányos értékekkel sem”. Aggodalmának adott hangot az Elie Wiesel Intézet is.

 
Marian Munteanu
Marian Munteanu
Facebook

A PNL szerint Munteanu csak jó román. A párt visszautasította a bírálatokat, és bizonyítékokat kért. De az internetet már azelőtt elözönlötték a Miscarea (Mozgalom) nevű folyóirat cikkei. A lapot a Munteanu által létrehozott, Mozgalom Romániáért nevű szervezet adta ki 1992–1996 között. Hasábjain Munteanu a Vasgárda-alapító Corneliu Zelea Codreanu csodálójának nevezte magát. A mozgalom célja „a kulturális állam” volt, „mint az egységes román nemzetállam legmagasabb rendű kifejeződése, egy román állam, amely az igaz hitre épül, és amelyet felajánlunk Megváltónknak, Jézus Krisztusnak”.

Munteanu furcsa pályát futott be. 2000-ben Virgil Magureanuval alapított pártot, aki egy évtizeddel korábban a titkosszolgálat vezetőjeként az ellenzéki megmozdulások leverését irányította. A bírálókat mégis Munteanu következetessége zavarja: legújabb kezdeményezése, A Mi Szövetségünk kiáltványában ugyanazok a gondolatok köszönnek vissza, amelyeket a Mozgalom hasábjain megfogalmazott. Beszédeit, közleményeit és interjúit az „Isten segedelmével” szavakkal zárja, az egyház szót következetesen nagy kezdőbetűvel írja.

Demokrácia helyett jön az etnokrácia

Vladimir Tismaneanu, a Marylandi Egyetem politológiaprofesszora Facebook-oldalán úgy vélte: Munteanu esetében többről van szó, mint avítt tradicionalizmusról, szövegeiben visszatérő motívumok a két világháború közötti román fasizmus – primordialista, kizárólagos, xenofób, intoleráns, váteszi, túlfűtött fundamentalizmus – rögeszméi. A romániai kommunizmust elítélő jelentést elkészítő kutatócsoport irányítója szerint valós a veszély, hogy Románia a Magyarország és Lengyelország által követett etnokrácia útjára lép.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.