Az eurót is megrengetheti a görög és a francia választás

Amíg a közös pénznem szempontjából Franciaországban és Görögországban is kulcsfontosságú választásokat tartanak vasárnap, Szerbia inkább a kiélezett verseny és a magyar szereplés miatt izgalmas. Az első exit pollok szerint Franciaországban a baloldali Hollande vezet, Görögországban pedig a konzervatívok.

Németország lélegzetvisszafojtva figyel: egyrészt arra a Franciaországra, ahol a szocialista Francois Hollande várható győzelme után fordulhat hűvösre a két európai nagyhatalom viszonya. Hollande nyíltan ellenzi a német égisz alatt született fiskális paktumot, amelybe ha nem vesznek bele a gazdasági növekedést serkentő intézkedéseket, Franciaország ratifikálni sem lesz hajlandó az ő hatalomra kerülése után. (Főleg ha a júniusi parlamenti választásokon a parlamentben a szocialisták kerülnek többségbe Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök konzervatívjaival szemben.)

Hollande emiatt nyílt szóváltásba is keveredett Angela Merkel német kancellárral az elnökválasztás két fordulója között: Merkel azt üzente, nem lehet csak úgy felrúgni egy már elfogadott paktumot, amire Hollande azzal replikázott, hogy nem Németország dolga eldönteni, mi történik egész Európában. Ha vasárnap Hollande legyőzi a Merkozy-tandem másodhegedűsét játszó Sarkozyt, az kemény időket hozhat az eurózóna számára. Miután szavazott, a miniszterelnöki poszt várományosaként emlegetett Jean-Marc Ayrault szocialista nemzetgyűlési frakcióvezető, nantes-i polgármester bejelentette, győzelme esetén Hollande már vasárnap este egyeztetni fog Merkellel a fiskális paktumról. Választási riportunkat ide kattintva olvashatja >>>

Az RTBF belga közszolgálati televízió honlapján az olvasható, hogy három nagy közvélemény-kutató intézet exit poll adatai szerint 52,5-53 százalékkal Francois Hollande szocialista jelölt áll az élen – írja az MTI. A felmérések a szavazataikat délelőtt 11 óráig leadó választók megkérdezésével készültek, ezért az eredményeket óvatosan kell kezelni, és számolni kell a hagyományos hibahatárral is.

Athén újratárgyalhatja a hitelfeltételeket?

Nem ígér sok jót Berlinnek a vasárnapi görögországi parlamenti választás sem. Bár itt az eddig nagykoalícióban kormányzó szocialista PASZOK, illetve konzervatív Új Demokrácia megmarad a két legnagyobb parlamenti erőnek, korántsem mindegy, hogy melyik feltörekvő alakulat fut be mögöttük a harmadik helyre. Ezek a pártok vajmi kevéssé rajonganak az országot sújtó megszorításokért, és még az is megeshet, hogy a választások után Athén renitenskedni kezd, és legalább a 130 milliárdos pénzügyi segély feltételeit újra akarja tárgyalni. Nagy mozgástér persze nincs Athén előtt, de a pénzügyi piacokra aligha hatna megnyugtatóan a jelzés, hogy az új görög kormány esetleg nem áll ki teljes mellszélességgel a megszorítások mellett. Választási összefoglalónk itt >>>

Görögországban a szavazóhelyiségek este 6 órakor zártak. Az első exit poll jelentések a BBC szerint azt mutatják: az Antonisz Szamarasz-féle Új Demokrácia vezet. Szamarasz már korábban jelezte: a választások után szó sem lehet nagykoalícióról a PASZOK-kal, inkább a megszorításokat ellenző, kisebb baloldali pártokkal keres szövetséget. 

Németországban tartományi választásokat tartanak

Merkel és alakulata, a Kereszténydemokrata Párt (CDU) vezérkara izgulhat egy tartományi választás miatt is: az északnémet Schleswig-Holstein tartományban a helyi dán kisebbség pártja (SSW) az ellenzéki SPD-Zöld szövetséget segítheti hatalomra az előrehozott megméretésen. A CDU és az szociáldemokrata SPD fej fej mellett állt az előrejelzések szerint, és jó esély van rá, hogy a kereszténydemokraták eddigi partnere, az FDP be sem jut a parlamentbe. A kampányt az északnémeteknél szokatlan odamondogatás és durva vádaskodás jellemezte. Az SSW eddig csak kívülről támogatta a mindenkori tartományi kabinetet, ez lehet az első eset, hogy a dánok kormányzati szerepet is vállalnak.

Egyaránt 30,5 százalékos eredményt jósolnak az urnazárás utáni első előrejelzések a két legnagyobb néppártnak, a konzervatív CDU-nak és a szociáldemokrata SPD-nek a németországi Schleswig-Holstein tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson – jelentette az MTI. Szakértők szerint az előrejelzések arra utalnak, hogy nagykoalíció alakulhat. A 30,5 százalékos eredmény 22 helyet jelent a 69 fős tartományi gyűlésben (Landtag), a két legnagyobb párt így 44 fővel, kényelmes többséggel kormányozhatna közösen. A tartományt 2009 óta a CDU és a liberális FDP kormányozta. Az első-második helyen holtversenyben végző CDU és SPD után várhatóan a Zöldek következnek 13,3 százalékkal. A negyedik az FDP lehet 8,5 százalékkal. Bejut a tartományi gyűlésbe a Német Kalózpárt is, az újonc politikai erő 8,4 százalékot szerezhet, a Baloldal viszont csupán 2,5 százalékot, ami messze elmarad az 5 százalékos küszöbtől, vagyis egy ciklus után várhatóan kiesik a kieli Landtagból.

Szerbia: csak Tadics újrázik, pártja nem?

Ehhez képest Szerbiában inkább a szoros verseny és a magyarok szereplése miatt izgalmasak a választások. Délkeleti szomszédunknál elnököt, parlamentet, önkormányzatot és tartományi kormányt is választanak. Borisz Tadics elnök ugyan valószínűleg újrázhat, az korántsem biztos, hogy pártja, a Demokrata Párt (DS) a törvényhozási megméretésen is győzni fog a mérsékelt nacionalista Tomiszlav Nikolics vezette Szerb Haladó Párt (SNS) előtt. A különbség hibahatáron belül van: a DS a felmérések szerint a szavazatok 32,6, az SNS pedig a 31,6 százalékára számíthat. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökjelöltje, Pásztor István ugyan aligha kerül be a két hét múlva tartandó második fordulóba, és Tadics és Nikolics közül valószínűleg az előbbi támogatására szólítja fel a magyar választókat – a kérdés csak az, hogy alkupozícióját milyen sikerrel tudja érdekérvényesítésre váltani. A fő követelés az egységes észak-vajdasági fejlesztési régió megteremtése. Választási előzetesünkhöz ide kattintson >>>

Vajon kit választanak? Apácák Hollande és Sarkozy plakátjai előtt
Benedictine nuns leave a polling station after casting their ballots in the second round of the 2012 French presidential election in Rosheim May 6, 2012. France goes to the polls on Sunday for the second round of their presidential election. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.