galéria megtekintése

Kaczynski odavan az Orbán-modellért

12 komment


Miklós Gábor

Nedeci találkozó: Kaczynskit lelkesíti az Orbán-módszer, egy részét át is veszi.

Most már szinte biztos, hogy megvalósulhat Jaroslaw Kaczynski 2011-es vágya-ígérete, és „Varsóban Budapest lesz”. Ezt latolgatják a lengyel médiában azután, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke szerdán Orbán Viktorral találkozott. A nedeci megbeszélésről alig szivárgott ki információ. Azok a lengyel jobboldali politikusok, akik rászánták magukat némi tájékoztatásra, szintén csak utalgatnak arra, miről lehetett szó a szepességi településen.

 Jaroslaw Kaczynski távozik a nedeci megbeszélésről
Jaroslaw Kaczynski távozik a nedeci megbeszélésről
Marek Podmokly / Reuters/Agencja Gazeta

A jobboldali és a liberális elemzők is egyetértenek abban, hogy Kaczynski mintának tekinti a módszert, ahogy Orbán a parlamenti erejét felhasználva leépítette a demokratikus jogállam legfontosabb intézményeit, s eközben populáris intézkedésekkel növelni tudta támogatottságát. A jobboldali wPolityce portál a látogatás kapcsán megírja: az orbáni út két fontos állomását, az alkotmánybíróság és a közmédia kikapcsolását már elindították Varsóban. A magyar miniszterelnök tanácsot adhatott arra, hogyan kell megregulázni a Lengyelországban népszerűtlen bankvilágot és a külföldi tulajdonú hipermarketeket. A PiS pillanatokon belül bevezeti mindkét új adót.

 

Orbán azért is fontos információforrás, mert elmondhatta, miként védték ki az EU ellenlépéseit – vélik a lengyel médiában. Ugyancsak a wPolityce utal arra, hogy a PiS Orbán nyomán átírná a lengyel alkotmányt, de előtte még átszabná a választási rendszert. Erre korábban ígéretet is tettek. A kiszivárgott információk szerint Kaczynskit érdekelhette az EU-val kapcsolatos orbáni taktika is.

A nyilvánosságra hozott hivatalos közlések szerint tárgyaltak a visegrádi együttműködés szélesítéséről, de részleteket nem árultak el. Lengyelország eddig hegemón szerepet akart magának a V4-ben, s erről aligha mond le a jobboldali kormány.

Witold Waszczykowski külügyminiszter a látogatás kapcsán kifejtette: a külpolitika korrekciójának eredményeként Magyarország lesz Lengyelország egyik legközelebbi partnere. Nem másolják a magyar modellt – állította a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban, miközben sikeresnek nevezte a Fidesz-korszakot, amely szerinte mély szakadékból húzta ki Magyarországot. Mint kifejtette, nincs jelentősége annak, hogy Beata Szydlo miniszterelnök nem volt ott a találkozón. A két kormányfő ugyanis viszonylag rövid időn belül tárgyalhat, amikor Orbán hivatalos vendégként utazik Varsóba. A miniszter tagadta, hogy az előző varsói Orbán-látogatáson Kaczynski azért nem kívánt találkozni a magyar politikussal, mert az több oroszbarát gesztust is tett.

Orbán Viktor és hűséges sajtósa, Havasi Bertalan a megbeszélésről távozóban
Orbán Viktor és hűséges sajtósa, Havasi Bertalan a megbeszélésről távozóban
Marek Podmokly / Reuters/Agencja Gazeta

A lengyel interneten eközben sok elemző latolgatja, hogy küszöbön áll Kaczynski kiegyezése Vlagyimir Putyinnal, különösen, ha romlik Varsó viszonya Brüsszellel. Ennek ellentmond viszont az, hogy a PiS-kormány újraindítja a vizsgálatot a 2010. áprilisi, szmolenszki légikatasztrófa ügyében. A PiS-vezér környezetében ugyanis erősen él az a meggyőződés, hogy az ikertestvérét, az akkori lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép tragédiáját szándékosan okozták. Hogy az oroszok vagy Donald Tusk akkori lengyel kormányfő volt a bűnös, azt nem mondják ki, de sejtetik. Moszkva máig nem adta ki Lengyelországnak a roncsokat.

EU-utálat és flört az egyházzal

Egy bizonyos: Orbán Kaczynski számára értékes szövetséges – írja Jacek Pawlicki, a Newsweek Polska külpolitikai szerkesztője. Szerinte nem minden magyar megoldás jön be Lengyelországban, hiszen a PiS-nek nincs alkotmányozó többsége a szejmben. Kaczynskit azonban lelkesíti az Orbán-módszer. A magyar vezető olyan mély változásokat vezetett be az államban, hogy ezek visszafordítása a Fidesz legyőzője számára évtizedekig eltarthat. És ott van az ideológia: a világ konzervatív szemlélete, nacionalizmus, az enyhe EU-utálat és a katolikus egyházzal folytatott flört.

  fotó: Reuters –Agencja Gazeta 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.