Varsó díszpolgára lett a dalai láma

Díszpolgári címmel tüntette ki szerdán a varsói városvezetés a dalai lámát. Az avató ceremónián a tibeti vallási vezető hangsúlyozta: a lengyelek soha nem veszítették el elszántságukat és lelki erejüket, országuk vezető szerepet játszott a 20 éve végbement közép-kelet-európai rendszerváltásban.

A varsói királyi várban tartott ünnepségen Hanna Gronkiewicz-Waltz főpolgármester elmondta: a varsóiak büszkék arra,  hogy a dalai láma mostantól jelképesen „közülük való, és ennek a  legyőzhetetlen városnak a polgára”.

Az ünnepségen részt vett Lech Walesa korábbi államfő, a  független Szolidaritás szakszervezet alapítója és első elnöke, a  rendszerváltás Nobel-békedíjas, meghatározó alakja. A lengyel főváros önkormányzata ellenszavazat és tartózkodás  nélkül döntött a díszpolgári cím adományozásáról.

Az indítványozó a  Jaroslaw Kaczynski vezette ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt  volt. Az indoklás szerint erkölcsi kötelesség egy, a honfitársaiért  és hazája szabadságáért harcoló személyiség elismerése. A dalai láma Lengyelországban Wroclaw város díszpolgára és a  krakkói egyetem díszdoktora is. A vallási vezetőt 2008-ban fogadta Lech Kaczynski köztársasági elnök, amit a pekingi vezetés tiltakozással fogadott.

A dalai láma Hanna Gronkiewicz Waltz varsói polgármester elismerését fogadja
Tibetan spiritual leader the Dalai Lama (R) is congratulated by the mayor of Warsaw, Hanna Gronkiewicz Waltz, as he receives Honorary citizenship of the city of Warsaw at the Royal Castle in the old town of Warsaw July 29, 2009. REUTERS/Peter Andrews (POLAND POLITICS RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.