Varsó nem szállít fegyvereket Ukrajnába

Lengyelország nem tervez ukrajnai fegyverszállítást, ennél fontosabbnak tekinti keleti szomszédjának támogatását társadalmi, gazdasági téren, valamint a közigazgatási reformban, de a hadsereg átszervezésében is – jelentette ki a lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Tomasz Siemoniak az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban szerda este nyilatkozva azt is elmondta, hogy Varsó mintegy száz katonai kiképzőt küldene Ukrajnába tiszthelyettesek oktatására. A tárcavezető ezzel Boguslaw Pacek tábornoknak, a lengyel nemzetvédelmi miniszter különmegbízottjának, az Ukrajnának szánt NATO-kiképzőprogramok irányítójának korábbi bejelentését pontosította, amely szerint a lengyel hadsereg több tucat katonai kiképző kiküldését tervezi az ukrán katonák kiképzésének segítésére.

Siemoniak elmondta: Lengyelország már több hónapja egy NATO-projekt keretében segít az ukrajnai tisztképzésben, lengyel oktatók tartanak előadásokat ottani katonai akadémiákon. Ez a támogatás azonban nem missziószerűen működik. A katonai misszióhoz a kormány döntésére és az államfő hozzájárulására is szükség van - tette hozzá.

Az ukrán tiszthelyettesi kiképzésben nyújtandó, Pacek tábornok által bejelentett esetleges lengyel támogatás viszont misszió formáját öltené, a döntés erről márciusban várható – hangsúlyozta a lengyel nemzetvédelmi miniszter. Elmondta, hogy Pacek tábornok a tervezett támogatással kapcsolatban az elmúlt hetekben két ukrajnai katonai központot keresett fel, egyet Kijev, egy másikat pedig Lemberg (Lviv) mellett, a tervek szerint a szóban forgó kiképzési támogatás ezekben valósulhatna meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.